USA porazily Čínu: Internetoví prodejci knih či hudby mohou na čínský trh

Ženeva - Spojené státy porazily Čínu v rozsáhlém sporu u Světové obchodní organizace (WTO). Na čínském trhu by se tak mohly otevřít rozsáhlé příležitosti americkým výrobcům CD a DVD i prodejcům hudby a knih přes internet. WTO se postavilo proti Číně kvůli tomu, že nutí americké mediální producenty podnikat přes čínské státní podniky. Je to významný precedens pro jiná odvětví, například automobilový průmysl, který se v Číně potýká s těžkopádnými distribučními pravidly. Rozhodnutí WTO padlo minulý měsíc, organizace ho ale nezveřejnila. Dnes k tomu vydala dokument o 464 stranách, kde se objevují desítky dílčích verdiktů, které stížnosti velkých firem na Čínu podporují. Jde například o nahrávací společnosti EMI a Sony BMG nebo velká hollywoodská filmová studia Warner Bros., Disney, Paramount, Universal a 20th Century Fox.

Na pozadí verdiktu je tlak na prezidenta Baracka Obamu, aby si obchodní pravidla s Čínou tvrdě vymohl. Mnoho demokratů v Kongresu obviňuje právě čínský obchod z rostoucího amerického obchodního deficitu a ze ztráty pracovních příležitostí v USA. Případ je ale také citlivý pro čínskou vládu, která chce mít právo zakazovat šíření materiálů, které považuje za závadné. Mnozí z obchodních partnerů Číny tvrdí, že získala svou ohromnou obchodní sílu právě tím, že chrání vlastní trh.

Ludmila Štěrbová z katedry mezinárodního obchodu VŠE pro ČT24:

„Je otázkou, jestli kdyby Čína tolik neotvírala trh v minulém období spolu se vstupem do WTO a s implementací všech pravidel mnohostranného obchodního systému, zdali by skutečně rostla tak rychle. Možná, že právě liberalizace čínského trhu přispěla k růstu ekonomiky, i když nepopírám, že je Čína velice protekcionistickou zemí.“

Rozhovor s Ludmilou Štěrbovou (zdroj: ČT24)


Čína se hodlá výsledkem řídit…

Čínský ministr zahraničních věcí Jang Ťie-čch' v Ženevě slíbil, že se Čína bude pravidly zahraničního obchodu řídit. Americký obchodní zmocněnec Ron Kirk označil zprávu WTO za vítězství. „Tyto závěry jsou významným krokem, který směřuje k přístupu pravého amerického zboží na čínský trh,“ řekl. Dodal, že americká administrativa teď bude pracovat na tom, aby se výhody plynoucí z těchto signálů americkým podnikům otevřely.

Rozsáhlý verdikt ženevské organizace ale nepředstavuje stoprocentní vítězství Američanů. Patřičná komise dospěla například ke smíšeným závěrům na stížnost, že se čínská cenzura vztahuje na veškeré americké zboží, a na čínské nikoliv. Komise také dovolila, aby americké filmy směl po Číně rozesílat jen jeden ze dvou určených distributorů, což se u čínských snímků nepožaduje.

…ale možná ne zcela

Čína sama se ale zavázala proces otevírání trhu ve WTO podstoupit. Jsou proto malé šance, že by verdikt ignorovala zcela. Její kabinet patrně přijde s kompromisem a zřejmě nastaví nové podmínky pro zákazy a schvalování dovozu kultury do země. Výsledkem by nakonec mohlo být jen okrajové otevření trhu. Americkým gigantům zábavního průmyslu by takový výsledek ale nestačil. Filmová studia a hudební vydavatelství by v takovém případě vzvala Kirkův úřad, aby zasáhl a Čínu přiměl plně se nálezům WTO podvolit pod hrozbou obchodních sankcí. WTO pak může vyšší celní tarify a další odvetná opatření potvrdit.