Medu bude letos znovu málo, včelaře trápilo počasí

Praha – Tmavý lesní med se bude letos s nadsázkou vyvažovat zlatem, kvůli deštivému počasí v červnu a červenci ho totiž bude velmi málo. V porovnání s loňským rokem pravděpodobně poklesne i celková produkce medu. „Deštivý červen i červenec zhatily naděje včelařů na dobrou snůšku,“ uvedl tajemník Českého svazu včelařů Miroslav Peroutka.

V důsledku nižší produkce se cena světlého medu, která se v současné době pohybuje v průměru mezi 100 a 130 korunami za kilogram, patrně zvýší zhruba o desetikorunu. U tmavého medu, bude-li vůbec nějaký, je prý možné očekávat zdražení výrazně vyšší.    

Včelaři přitom ještě na jaře očekávali medu dostatek, oproti loňsku se totiž výrazně zlepšil zdravotní stav včelstev. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna totiž včelaři před letošní zimou včas ošetřili svá včelstva proti varroáze, která jim o rok dříve způsobila velké ztráty. Tehdy totiž vymřelo kolem 120 tisíc včelstev, celkově jich přitom včelaři zazimovali 520 tisíc. Kvůli nízkému stavu včelstev tak tuzemská produkce medu klesla meziročně o třetinu na 6078 tun a byla nejnižší od roku 2002. Letošní produkce se bude podle odhadů pohybovat kolem šesti tisíc tun.  

Rozhovor s tajemníkem svazu včelařů Miloslavem Peroutkou (zdroj: ČT24)

Podle Peroutky loňská výroba zhruba odpovídala odhadované domácí spotřebě. Kolem 2000 tun se z Česka vyvezlo a zhruba stejné množství dovezlo. Čeští včelaři nejvíce medu vyvážejí do Německa, naopak největším dovozcem je Ukrajina. Kvalitu dovážených medů, které jsou obchodními řetězci nejčastěji prodávány jako součásti medových směsí, čeští včelaři dlouhodobě zpochybňují. Jenže zahraniční med bývá často levnější.    

Tuzemští chovatelé včel stále větší část své produkce prodávají takzvaně ze dvora. Nárůst přímých prodejů jim mimo jiné umožňuje liberálnější přístup, který k této formě obchodu v poslední době razí Evropská unie. Nákup medu přímo od včelaře, kterého zná, tak před jeho pořízením v obchodech upřednostňuje stále více lidí. „Výkup medu bude letos minimální,“ podotkl Peroutka.

Vydáno pod