Krize nutí Čechy šetřit, maloobchod se dál propadá

Praha – Maloobchodní tržby v červnu již devátý měsíc za sebou klesaly. Ve srovnání s červnem však meziroční pokles zpomalil a činil pouze 4,9 procenta. V květnu se přitom propadl o 7,5 procenta. Podle údajů Českého statistického úřadu postihl největší pokles prodej automobilů a také autoservisy. Na lepší čísla se nemůžeme těšit ani v následujících měsících, podle ekonomů by mohly maloobchodní tržby klesat až do začátku příštího roku. Odborníky červnový výsledek maloobchodu nijak nepřekvapil.

„Žijeme ve fázi ekonomické recese, která je charakteristická výraznou redukcí poptávky a samozřejmě nejvýznamnější složkou poptávky je ta poptávka spotřebitelská. Bylo by zázrakem, kdyby v současné době maloobchodní tržby rostly,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Pokles maloobchodních tržeb táhly především prodeje a opravy motorových vozidel, které se meziročně snížily o 11,6 procenta. Tento vývoj dává do rukou další silný argument příznivcům šrotovného, které má být cíleno právě na tento segment a má prodej automobilů povzbudit.

Výši tržeb ovšem ovlivnilo také deštivé počasí, které snížilo zájem spotřebitelů o nákupy ve stáncích a na trzích. V červnu tak zaznamenaly propad o 9,2 procenta. Absolutní hodnota těchto obchodů však není nijak závratná.

Zvykejme si, Češi budou šetřit dál

„S podobným výsledkem nebo s tímto trendem se ještě několik měsíců budeme muset smířit. Pak nastane onen tradiční statistický efekt, řekl bych někdy v průběhu podzimu, kdy ta čísla už nebudou opticky vypadat tak strašně. Nicméně spotřebitelský trh ještě nejméně do konce roku pravděpodobně zůstane utlumen a mám pocit, že i vstup do roku 2010 nebude rozhodně nijak expanzivní,“ uvedl Zahradník.


V celoevropském srovnání si Česko ale zase tak špatně nevede. Maloobchodní tržby v květnu podle Eurostatu rostly pouze ve dvou zemích – ve Švédsku o 2,2 procenta a v Polsku o 0,4 procenta. Nejhorší propad naopak hlásí Lotyšsko (26,4 procenta), Litva (19,9 procenta) a Slovinsko (13,4 procenta).