ČEZ ohlásil nárůst zisku a vstup na trh s plynem

Praha - Energetický gigant ČEZ, ve kterém stát drží dvoutřetinový podíl, v pololetí zaznamenal růst čistého zisku o téměř 11 procent na 32 miliard korun. Přestože společnosti přes hospodářskou krizi meziročně vzrostly o šest procent i tržby, výsledky jsou i tak pro trh mírným zklamáním. Po jejich zveřejnění proto akcie firmy lehce oslabily, zatímco zbytek trhu rostl. Největší středoevropská elektrárenská společnost se nově rozhodla vstoupit také na trh se zemním plynem.

ČEZu se podle jeho generálního ředitele Martina Romana v prvním pololetí podařilo udržet vysoký zisk zejména proto, že vyrobil více elektřiny v jaderných elektrárnách a také se mu podařilo dost energie prodat s předstihem v minulém roce, kdy byla její cena vyšší. V samotném 2. čtvrtletí však zisk meziročně klesl o pět procent. „Druhé čtvrtletí bylo horší než první, ve kterém se projevilo několik mimořádných vlivů včetně chladnější zimy, proto ponecháváme očekávané výsledky na celý rok,“ vysvětlil finanční ředitel společnosti Martin Novák.

Podle Martina Romana jsou hlavními riziky pro letošní rok snížení velkoobchodních cen elektřiny, pokles spotřeby elektřiny v důsledku recese a zhoršená platební morálka. Novák vidí nebezpečí hlavně ve výrazném poklesu cen elektřiny na spotovém trhu. „Když zákazník neodebírá nasmlouvanou elektřinu, musíme ji prodat na spotovém trhu,“ řekl.

Ve druhém pololetí se zřejmě spotřebuje méně elektřiny

Podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Nováka je vývoj spotového trhu velmi volatilní. Rozdíly bývají podle něj v řádu několikanásobků a velmi těžko se odhadují. „Druhá polovina roku pravděpodobně kvůli nižší spotřebě elektřiny nebude příznivá,“ dodal s tím, že by se klesající spotřeba mohla projevit v nižších cenách.

Petr Novák, analytik společnosti Atlantik:

„Očekávám, že celkové náklady na elektřinu pro české domácnosti klesnou zhruba o 7 procent od 1. 1. 2010.“


Spotřeba elektřiny v Česku za první pololetí klesla o 6,9 procenta, po očištění od klimatických vlivů pak o osm procent. Největší pokles byl v kategorii velkoodběratelů, a to o 12,5 procenta. Recese nejvíce ovlivnila tuzemskou spotřebu v dubnu a v květnu, kdy byl meziroční pokles kolem deseti procent. V červnu byl meziroční pokles již jen šest procent. „Klesá-li ekonomika, klesá rovněž spotřeba elektrické energie,“ podotýká Roman.

ČEZ bude prodávat plyn

ČEZ nově nabídne také prodej zemního plynu, ovšem pouze velkoodběratelům. Zákazníkům s roční spotřebou nad 4200 megawatthodin přinesou tyto služby podle ředitele obchodu Alana Svobody především větší komfort v podobě jednoho dodavatele dvou komodit. ČEZ chce být v budoucnu silnější rovněž ve výrobě větrné i sluneční energie. „Chceme investovat rovněž do biomasy, do všech oblastí, které jsou bezemisní,“ nastiňuje plány energetického gigantu jeho šéf Roman.

Český trh s plynem před příchodem ČEZu

  • RWE 70 procent
  • Pražská plynárenská 12 procent
  • Vemex 10 procent
  • E.ON Energie 3 procenta