Světoznámý módní dům Escada je v insolvenci

Mnichov – Luxusní módní dům Escada, který po léta odívá celebrity, dnes vyhlásil insolvenci. O tom, že krachuje, firma informovala již včera, dokumenty potřebné ke vstupu do insolvenčního řízení ovšem předala mnichovskému soudu až dnes. Escadě zlomila vaz kombinace vnitřních problémů a propadu spotřebitelských výdajů v důsledku hospodářské krize.

I když Escada pod současným majitele krachuje, z trhu tato známá značka podle odborníků zcela nezmizí. „Ona samozřejmě přežije, koupí ji nějaké konsorcium a ona bude pokračovat dál,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Petr Tylínek z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství.

Escadu založili v roce 1976 manželé Wolfgang a Margaretha Leyovi. Firma se specializuje na prodej luxusního zboží z velmi kvalitních látek. Patří k hrstce německých módních domů, kterým se v minulosti povedlo úspěšně expandovat do zahraničí. „Escada byla založena pro osmdesátá léta, která byla typická tím, že byla potřeba taková ta luxusní móda pro ženy, které podnikaly a chtěly se prezentovat,“ popsal klíč k úspěchu Escady Tylínek.

Rozhovor s Petrem Tylínkem (zdroj: ČT24)

Nyní je ale všechno jinak. Escadě se nepodařilo refinancovat staré dluhy, které narostly až do výše 200 milionů eur. Na splacení půjček firma nemá peníze. Věřitelé jí pomoci nechtěli.

Escada ale není jediným módním domem, který zoufale hledá investora. S nedostatkem finančních prostředků se potýká také Christian Lacroix. V nucené správě už v letošním roce skončila rovněž společnost IT Holding, která vlastní módní značku Gianfranco Ferre. Podle Tylínka by jejich osud mohly v blízké době následovat i další světoznámé značky.