Řádění živlů už letos způsobilo polovinu škod ze záplav roku 2002

Praha - Řádění živlů způsobilo letos v létě klientům českých pojišťoven škody přesahující polovinu škod z katastrofálních záplav roku 2002. Pojistných událostí bylo celkem na desítky tisíc, nejvíce jich vzniklo na Moravě a ve středních a jižních Čechách. Mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská podotkla, že v roce 2002 ČP evidovala dvojnásobek pojistných událostí než letos, ale šlo o tisíciletou vodu a katastrofu celorepublikového rozsahu. Letos však podle ní mají tento součet škod na svědomí v podstatě pouze regionální živelné pohromy.

Také výše škod z roku 2002 byla podle oslovených pojišťoven téměř dvojnásobná. „Nutno však dodat, že jsme teprve před polovinou srpna a číslo ani objem škod způsobených letošními živelnými pohromami ještě není konečné,“ upozornila mluvčí pojišťovny Allianz Pavla Paseková.

V letošním roce byly mezi nejvíce zasaženými regiony moravskoslezský a jihočeský, kde působily škody záplavy. Ve středních Čechách, na Ústecku a Královéhradecku zase řádily vichřice. V roce 2002 byla nejvíce poškozeným regionem Praha.

Kalamitních období bylo v průběhu letošního léta několik, záplavy udeřily 23. června, vichřice a krupobití přesně o měsíc později. Bouřky a blesky, přívalové srážky, kroupy, pády stromů a silný vítr však trápily Česko nárazově prakticky celé léto, naposledy o prvním srpnovém víkendu.

Povodně
Zdroj: ČT24