Maloobchodní tržby v USA nečekaně klesly

Washington - Maloobchodní tržby v USA v červenci nečekaně klesly o 0,1 procenta, když se očekával nárůst o 0,7 procenta. Dnešní zpráva ministerstva obchodu tak vnesla pochyby do očekávání, že spotřebitelské výdaje Američanů za třetí čtvrtletí vzrostou. Červnový nárůst obratu, který tehdy naopak analytiky příjemně překvapil, ovšem ministerstvo revidovalo ještě výše - na 0,8 z 0,6 procenta. Nepříjemná zpráva přišla z trhu práce, počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti vzrostl.

Ekonomové očekávali, že tržby maloobchodů vzrostou díky vládnímu programu dotací k nákupu nových aut při výměně za ojeté vozy. Jejich prodej se ale ve výsledku projevil. Bez započtení aut a autodílů tržby v červenci klesly dokonce o 0,6 procenta.

„Maloobchodní tržby byly nečekaně slabší, což naznačuje, že peníze utracené v rámci programu šrotovného chyběly na útratu v jiných oblastech,“ podotkl kapitálový stratég Peter Boockvar. Tržby na čerpacích stanicích klesly v červenci o 2,1 procenta, projevil se tak pokles cen benzinu. Za červen přitom vyskočil obrat na benzinkách o 6,3 procenta.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo další špatnou zprávu. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 4 tisíce na 558 tisíc. Analytici přitom počítali s poklesem na 545 tisíc. Ministerstvo však rovněž uvedlo, že celkový počet lidí pobírajících podporu v nezaměstnanosti se předminulý týden snížil na 6,2 milionu z předchozích 6,34 milionu. O tom, jak silná byla v uplynulém roce hospodářská recese, svědčí i další číslo: počet bankrotů se v USA meziročně zvýšil o 35 procent na zhruba 1,3 milionu případů.

Vydáno pod