Praha je čtvrtá na světě z hlediska poměru kvality a ceny hotelů

Praha - Praha je podle uživatelů mezinárodního hotelového portálu Hotel.info v pololetí čtvrtá mezi světovými metropolemi, co se týče poměru kvality a ceny hotelových služeb. Ačkoliv má Praha lepší hodnocení než loni, o jednu příčku si pohoršila. Před Prahou se umístily Lisabon, Berlín a Tokio. Za opětovné zklamání označil server umístění Londýna, Moskvy a New Yorku, které se do první dvacítky nedostaly. Z dvacítky nejlépe hodnocených metropolí vypadla také evropská města Paříž, Amsterdam a Stockholm, nahradily je Madrid, Helsinky a Dubaj.

„Odpovídal váš hotelový pokoj ceně?“ zněla otázka portálu, který sestavuje takzvaný Value for Money Index. Pražský průměr se ustálil na známce 7,73, první Lisabon dostal 7,83 z deseti možných bodů. Průměr nejlepší dvacítky světových metropolí se od loňska zlepšil o 0,42 bodu na 7,11 bodu.

Hodnocení má také českou sekci, které v pololetí vévodil Beroun se známkou 9,08. Více než devět bodů má také Čeladná v podhůří Beskyd, třetí je Harrachov. Desítku uzavírají Praha, Mariánské Lázně a Jihlava. Průměr českých hotelů je 8,14, což je v mezinárodním srovnání nadstandardní výsledek. Mezinárodní průměr činí 7,33.

Portál Hotel.info je on-line rezervačním systémem pro více než 210 000 hotelů po celém světě. Hodnocení se týká tří- a čtyřhvězdičkových hotelů. Pro ty české jsou výsledky průzkumu jednou z mála dobrých zpráv poslední doby. Kvůli krizi jim ubývají především zahraniční hosté, navíc se zkracuje jejich doba pobytu. Většina hotelů letos zaznamenala meziroční pokles tržeb na jeden pokoj v rozmezí 20 až 35 procent.

Metropole dle kvality a ceny hotelů
Zdroj: ČT24