Světu hrozí nedostatek cukru

New York - Světové zásoby cukru se tenčí. Na riziko, že by Spojeným státům mohl dojít cukr, upozorňují velké potravinářské firmy, které za tím vidí kvóty omezující jeho dovoz. Firmy, které cukr potřebují k výrobě svých produktů, už podle ekonomického listu The Wall Street Journal oslovily americké ministerstvo zemědělství. Problém má ovšem globálnější charakter, propady produkce totiž hlásí dva největší světoví producenti cukru, Brazílie kvůli dešťům a Indie kvůli suchu.

Na riziko nedostatku cukru upozornily největší potravinářské koncerny, které se zabývají výrobou cukrovinek. To je především Kraft Foods, General Mills, Hershey či Mars. Pokud Spojené státy nebudou moci dovážet více cukru, pak je podle těchto firem pravděpodobné, že bude v USA málo cukru k výrobě čokolády, cereálních směsí, ale také žvýkaček a tisíců dalších výrobků. Firmy prý budou muset zvýšit ceny a sáhnout k propouštění, pokud jim úřady nedovolí bezcelně dovážet více cukru ze zahraničí.

Současné dovozní kvóty limitují množství cukru, které mohou americké potravinářské firmy každý rok bezcelně dovážet. Výjimkou je Mexiko, odkud lze cukr dovážet bez omezení. Legislativní úprava nicméně brání tomu, aby potravináři dovezli více cukru z Brazílie a dalších zemí.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum:

„Nedostatek cukru se v podstatě týká všech zemí na světě. Pokud je nedostatek u největších producentů, jako jsou Brazílie a Indie, tak to ovlivňuje veškeré trhy a tlačí to i na růst cen.“


Evropu naopak trápí kvóty výrobní, které byly stanoveny na 17,5 milionu tun, po reformě byly kvůli nižší poptávce sníženy o více než 4 miliony tun. „Celkem byl záměr snížit to o nějakých 6 milionů, což se v podstatě už povedlo. Jenže to bylo v době, kdy byl přetlak nabídky nad poptávkou, což se v porovnání s těmi předchozími lety změnilo,“ upozorňuje Josef Pojer z Českomoravského cukrovarnického spolku.

Ceny surového i bílého cukru na světových trzích v poslední době výrazně rostou a pohybují se kolem nejvyšších hodnot za téměř 30 let. Cenu žene vzhůru kombinace nízkých zásob a vysoké poptávky v Indii, která je největším spotřebitelem cukru na světě.