Bývalí družstevníci ze Včely chtějí po státu 6 miliard

Praha - Bývalí členové spotřebního družstva Včela chtějí získat od státu šestimiliardové odškodné a žádají o pomoc Evropskou komisi. O svůj majetek družstevníci přišli v roce 1997 po nástupu nového vedení pod taktovkou podnikatele Radovana Vítka. Za pomoci tří tisíc údajně najatých nových družstevníků byla Včela transformována na akciovou společnost a její majetek postupně rozprodán. Letos v červnu Nejvyšší soud družstevníkům vyhověl a projednávání tohoto dlouholetého sporu vrátil opět soudu první instance.

„Máme řadu materiálů, kde můžeme dokazovat, že státní instituce neudělaly to, co měly, aby ochránily náš majetek. Takže budeme tyto peníze požadovat od státu,“ řekla Českému rozhlasu bývalá členka družstva Dagmar Zvěřinová.

Červnové rozhodnutí Nejvyššího soudu vrátilo kauzu do roku 2003, kdy Zvěřinová podala žalobu na zrušení všech rozhodnutí nového vedení družstva. Svůj požadavek postavila na tom, že tyto kroky byly učiněny na podkladu neplatných stanov, které si nové vedení přizpůsobilo svým záměrům. Soudy přitom dosud na její požadavky neslyšely a chtěly po ní, aby dodala další dokumenty. Poté, co to údajně nesplnila, její žalobu zamítaly.

Případ je zpět u Městského soudu v Praze

Nejvyšší soud rozhodl, že soudy své nároky přesně nespecifikovaly, a musí proto začít znovu. Předsedkyně senátu Hana Gajdzioková po dvouletém řízení zrušila předchozí rozsudky, které zněly v neprospěch družstevníků, a vrátila případ k Městskému soudu v Praze. Vítkův advokát Tomáš Rybář reagoval, že rozhodnutí Nejvyššího soudu má čistě procedurální charakter.

Bývalí členové družstva Včela mají dnes stejnojmenné občanské sdružení, které čítá přes 70 lidí. Z původního družstva se postupem času stala akciová společnost, která letos definitivně zmizela tak, že její jmění přešlo na firmy Czech Property Investments a CPI Reality. Nejvyšší soud rovněž rozhodl, že v dalším řízení bude pokračovat namísto Včely právě s těmito firmami.