Magna se s GM dohodla na koupi podílu v Opelu

Frankfurt - Kanadský výrobce automobilových součástek Magna a ruská banka Sberbank se dohodli s americkou automobilkou General Motors na koupi podílu v její německé divizi Opel. Podle agentury DPA by byl Opel i po převzetí Magnou stále částí GM, dohodu ještě musí schválit správní rady obou společností. Teprve poté může získat souhlas poručníků, kteří kontrolují 65procentní podíl v Opelu. Dohoda rovněž neznamená, že konkurenční zájemce o převzetí Opelu, mezinárodní investiční skupina RHJ International, je již mimo hru.

Generální ředitel GM Fritz Henderson dnes uvedl, že o osudu Opelu bude rozhodnuto „v relativně krátkém čase“. Odmítl však poskytnout přesnější termín. GM dosud označovala za lépe proveditelnou nabídku firmy RHJ. Německá vláda však preferuje, aby Opel převzala společnost Magna. Podle předních politiků ze spolkové země Porýní-Falc, ve které stojí jedna z továren Opelu, je převzetí ze strany Magny nejlepším řešením pro Opel i jeho zaměstnance.

Opel má nyní v Evropě kolem 55 tisíc pracovníků. Ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí, automobily ale vyrábí i v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Automobilku GM donutila k prodeji Opelu tíživá finanční situace. GM nedávno opustila bankrotový režim poté, co se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik. Ten by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Opel
Zdroj: ČT24