Lidé dostávají méně peněz, dokážou z nich však více uspořit

Praha - Reálné příjmy českých domácností v prvním čtvrtletí klesly, lidé však přesto ušetřili o 170 miliard korun více, než ve stejném období loňského roku. Spotřeba domácností rostla také, ale klesajícím tempem. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření českých domácností v prvním čtvrtletí roku, kterou v pondělí projedná kabinet premiéra Jana Fischera. Souhrnnou informaci vládě předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Běžné příjmy domácností stouply výrazně méně než v prvním čtvrtletí roku 2008, jen o 0,5 procenta, což znamená reálný pokles,“ konstatuje MPSV. Největším zdrojem peněžních příjmů domácností zůstaly mzdy, které ovšem ve srovnání s minulým rokem v průměru o necelé procento klesly. Výrazně se ovšem zvýšily příjmy ze sociálních dávek. Lidé si za tyto peníze mohli koupit až o pět procent zboží a služeb víc. Naopak klesly příjmy zejména z nemocenské.

22 328 Kč

…taková byla průměrná mzda v prvním čtvrtletí.

Češi šetří, méně utrácejí (zdroj: ČT24)


Z nižších reálných příjmů však domácnosti dokázaly uspořit meziročně více. Ministerstvo za tím vidí nejistotu, zda budou lidé pravidelně dostávat výplatu a udrží si zaměstnání. Podle MPSV si lidé začátkem tohoto roku brali také méně peněžních půjček. Hlavním důvodem těchto změn je podle ministerstva jasně hospodářská krize.

Nespoří všichni

Ne všichni ale v době krize spoří, je naopak řada těch, co si dál půjčují a zadlužují se. Například České spořitelně za první pololetí vzrostlo úvěrové portfolio skoro o 9 procent. „Podle informací z České národní banky tak jsou naše domácnosti zadlužené a bohužel statistika je neúprosná i v tomto ohledu, jsou zadlužené čím dál víc. Je důležité, aby jednotlivé domácnosti nepřekročily ten zenit, který jim nabízí jednotlivé banky,“ podotýká pro ČT24 prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

„V souvislosti s poklesem výkonnosti ekonomiky a zhoršující se situací mnoha firem se v prvním čtvrtletí meziročně snížila zaměstnanost o 0,2 procenta,“ uvádí dále MPSV. V souvislosti s tím také podle zprávy vzrostl objem peněz na výplaty podpor v nezaměstnanosti, a to téměř o dvě třetiny.

Petr Kužel
Zdroj: ČT24