Podnikatelé chtějí žalovat slovenské banky kvůli Akcentě

Bratislava - Skupina podnikatelů se chystá podat hromadnou žalobu na Slovenskou sporiteľňu, ČSOB a VÚB kvůli ztrátě milionů eur, která jim údajně vznikla jako klientům české společnosti Akcenta CZ. Už v červnu tyto banky potrestal slovenský antimonopolní úřad pokutou 10,19 milionu eur (zhruba 262,2 milionu Kč) za údajné koordinované zrušení účtů Akcentě. Banky se však vůči rozhodnutí odvolaly.

Akcenta nabízela podnikatelům devizové transakce za údajně výhodnějších podmínek, než nabízely banky. K poskytování devizových transakcí Akcenta ovšem v komerčních bankách musela mít účty. Tyto účty jí ale trojice slovenských bank před více než dvěma lety zrušila, což bylo podle PMÚ v rozporu s pravidly volné hospodářské soutěže.

Z uzavření kartelu a koordinovaného postupu banky podle úřadu usvědčila zabavená mailová komunikace manažerů. Banky se proti rozhodnutí odvolaly, případ znovu projedná rada slovenského antimonopolního úřadu.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Před podáním žaloby se budoucí sdružení plánuje obrátit se žádostí o pomoc otevřeným dopisem i na premiéra Roberta Fica a ministra financí Jána Počiatka. Banky pak sdružení podle zástupce výboru slovenského občanského sdružení Poškození bankami Štefana Knotky hodlá nejprve požádat o mimosoudní vyrovnání škody. Její výši odhadl na několik milionů eur. V současnosti má přípravný výbor občanského sdružení deset členů, podle Knotka jsou mezi poškozenými tisíce dalších podnikatelů.

Česká ČSOB jakékoli spojení odmítá

Banky firmě účty zrušily v roce 2007, tedy v době, kdy slovenská ČSOB neexistovala jako samostatný subjekt a podléhala české centrále. Ta ale jakékoli spojení odmítá. „Co se týče vztahu Akcenty a slovenské ČSOB, tak to je vztah, který se týká čistě slovenského trhu a na českou ČSOB nemá vliv,“ tvrdí tiskový mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

  • Ján Počiatek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28117.jpg
  • Ivo Měšťánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1048/104781.jpg