Počet návrhů na konkurz raketově vzrostl

Praha - Počet návrhů na konkurzy českých podniků výrazně roste. V prvním pololetí 2009 bylo podáno 2455 návrhů na konkurz, což je zhruba o tři čtvrtiny víc než ve stejném období loni. Historicky nejhorší měsíc co do počtu i co do meziměsíčního navýšení počtu návrhů na konkurz byl letošní červen, kdy množství návrhů na konkurzy českých podniků poprvé přesáhlo 500. Největší nárůst počtu insolventních podniků zaznamenal Plzeňský, Ústecký a Jihomoravský kraj.

„V červnu letošního roku počet návrhů na konkurzy českých podniků dosáhl 513 s meziměsíčním nárůstem o 113,“ uvedl Radek Laštovička, ředitel společnosti Coface Czech, která se zabývá řízením a správou pohledávek. Od začátku loňského roku pak bylo už podáno celkem 5841 návrhů na konkurz.

Vývoj je však velmi nerovnoměrný, insolvencí přibývá různým tempem v různých regionech i odvětvích. Zatímco ve třech krajích se v prvním pololetí 2009 proti druhé polovině 2008 počet návrhů na konkurz snížil (Karlovarský, Královéhradecký a Pardubický kraj), jinde dramaticky rostl. K největšímu nárůstu došlo v Plzeňském kraji (o 58 procent), následovaly kraje Ústecký a Jihomoravský.

Z odvětvového hlediska je na tom nejhůře co do míry insolvence (počet návrhů na konkurz k počtu registrovaných subjektů) textilní průmysl, kde v lednu až červnu činila 0,6 procenta. Po něm následují sektor nábytkářský, který se mírně přehoupl přes půl procenta (0,51 procenta) a chemický průmysl s 0,46 procenta. Meziročně se nejvíce situace zhoršila v sektoru těžby a zpracování kovů, kde se míra insolvence téměř zčtyřnásobila.

„Přestože z některých exportních trhů začínají přicházet první povzbudivé signály, očekáváme, že podzim přinese nové rekordy co do počtu insolvencí českých podniků,“ naznačil další vývoj Laštovička.