Meziroční pokles cen v USA největší od roku 1950

Washington - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v červenci meziročně snížily o 2,1 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 1950. V meziměsíčním srovnání zůstaly po červnovém nárůstu o 0,7 procenta beze změny. Informace dnes přineslo americké ministerstvo práce. Pokles je důsledkem hospodářské recese a nižších nákladů na energii. Její ceny se meziročně propadly o 28,1 procenta. Ceny potravin klesly o 0,3 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 2002. Pozitivním faktorem je oproti poklesu cen růst průmyslové výroby. Ta v červenci díky automobilovému průmyslu zaznamenala první nárůst od loňského října a vzrostla více, než se očekávalo - o půl procenta.

Hrubý domácí produkt Spojených států se podle předběžných údajů ve druhém čtvrtletí snížil v přepočtu na celý rok o procento po propadu o 6,4 procenta za leden až březen. Spojené státy tak sice podle poradce Bílého domu Larryho Summerse položily základy pro oživení domácí ekonomiky, to ale nicméně bude pomalé.

Produkce vyskočila o půl procenta

Průmyslová výroba USA roste (zdroj: ČT24)

Centrální banka USA (FED) dnes sdělila, že produkce celého průmyslu se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,5 procenta. Ekonomové podle ankety agentury Thomson Reuters očekávali, že po červnovém poklesu o 0,4 procenta dosáhne červencový nárůst 0,3 procenta. Produkce zpracovatelského průmyslu vzrostla o celé jedno procento, protože automobilky zvedly produkci o 20,1 procenta a výroba motorových vozidel se zvýšila z červnového ročního tempa 4,1 milionu na 5,9 milionu.

Tomáš Vlk, analytik Patria Finance pro ČT24:

„Ta čísla jsou lehce lepší, než se čekalo. Vedle lepší průmyslové výroby také stouplo využití průmyslových kapacit.“

Automobilovou produkci podnítil vládní program šrotovného, který byl z původní jedné miliardy dolarů posílen na tři miliardy. K oživení odvětví přispěly také ukončené restrukturalizace automobilek GM a Chrysler, které vystoupily z bankrotového režimu. Bez započítání automobilového průmyslu však průmyslová výroba klesla o 0,1 procenta.

Spotřebitelská důvěra klesla

I přes náznaky zlepšování ekonomiky se stále více Američanů obává o své finance. Spotřebitelská důvěra tak v srpnu klesla nejníže od března. Plyne to z dnešních údajů společného průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity. Index důvěry se pro první polovinu srpna snížil na 63,2 bodu z červencových 66 bodů. Ekonomové přitom čekali v průměru nárůst na 68,5 bodu.