SkyEurope už z Vídně nepoletí, krach však zatím odvrátily

Vídeň - Slovenská nízkonákladová aerolinka SkyEurope dnes stála na pokraji krachu, musela řešit dvě vážná ultimáta v jeden den. Nejprve se naplnily hrozby vídeňského letiště, které dnes o půlnoci přestane odbavovat lety SkyEurope poté, co mu firma nezaplatila své dluhy. Termín pro uhrazení dluhů vypršel v 15:00 SELČ. Peníze na další provoz aerolinka získala odložením červencových výplat zaměstnancům. Pokud by oni s nabídkou nesouhlasili, správce by údajně provoz aerolinek ukončil. Zaměstnanci však svého zaměstnavatele podrželi.

„Navzdory dlouhým a intenzivním rozhovorům se SkyEurope nebyly nezaplacené dluhy do pátku 15:00 uhrazeny. Flughafen Wien proto do páteční půlnoci ukončí všechny služby pro SkyEurope,“ uvedlo letiště. Dodalo však, že bude nadále odbavovat příchozí lety SkyEurope. Společnost tak přišla o jednu ze svých tří hlavních základen (další má v Praze a Bratislavě). Zda SkyEurope dluží peníze také ruzyňskému letišti a podobná situace může nastat i v Praze, nechtělo ani letiště ani společnost komentovat.

Další postup SkyEurope:

Od soboty 15. srpna bude SkyEurope lety z Vídně vypravovat z Bratislavy. Cestující budou z Vídně do Bratislavy přepravováni autobusy. „Jde o dočasné řešení,“ uvedla firma. SkyEurope sdělila, že všichni cestující odlétající z Vídně budou odbavováni k letům na vídeňském letišti a poté převezeni na bratislavské letiště, odkud odletí. Pasažéři by měli podle firmy dorazit na vídeňské letiště k odbavení v původně určených časech a po odbavení budou moci nastoupit do autobusů před odletovou zónou terminálu 2. Ti cestující, kteří namísto Vídně dorazí letadlem SkyEurope do Bratislavy, budou rovněž převezeni na vídeňské letiště. SkyEurope pak e-mailem poskytne každému cestujícímu dotčenému změnou bezplatný poukaz na budoucí let.

SkyEurope se dlouhodobě potýká s dluhy, aktuálně funguje pod soudní ochranou před věřiteli. Firma dnes zaměstnancům e-mailem oznámila, že nedostanou včas červencovou výplatu, a poprosila je o souhlas s dalším zdržením. Pokud by zaměstnanci nekývli na to, že v úterý dostanou peníze jen za týden ze své červencové mzdy a zbytek do patnácti dnů, insolvenční správce by byl podle serveru idnes.cz přinucen ukončit provoz společnosti.

Zaměstnanci podrželi SkyEurope nad vodou. „Není prakticky co ztratit. Pokud s tím nebudeme souhlasit, peníze také nedostaneme, takto je alespoň vyšší šance,“ zdůvodnil pro idnes.cz jeden ze zaměstnanců.

Největší low-cost v Česku je chronicky ztrátový

SkyEurope je na pražském ruzyňském letišti největším nízkonákladovým dopravcem a za loňský rok po ČSA druhým největším dopravcem celkově. Od zahájení letového provozu v roce 2002 je aerolinka stále ve ztrátě. Od října 2008 do letošního března vzrostla její čistá ztráta o 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč).

V červnu SkyEurope vstoupila do režimu ochrany před věřiteli, o který požádala proto, aby získala čas na restrukturalizaci a jednání s investory. Partnera našla koncem minulého měsíce. Stala se jím rakouská investorská skupiny FOCUS Equity, která je ochotna přinést až 16,5 milionu eur (zhruba 422 milionů Kč).

Letadlo společnosti SkyEurope
Zdroj: ČT24