Do kina se chodí krizi navzdory

Praha - Nové filmy Harry Potter a Doba ledová 3 už vytáhly z peněženek českých diváků přes 133 milionů korun. Tyto filmové hity dokazují, že lidé do kin stále chodí. I přes hospodářskou recesi by mohly celkové tržby pokořit loňský rekord - 1 miliardu a 220 milionů korun. Za první půlrok zatím utratili diváci v tuzemských kinosálech přes pět set padesát milionů korun, což je meziročně o skoro čtyřicet milionů víc. Daří se především multiplexům.

„V červenci 2009 ta návštěvnost nebo tržby stouply v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 45 procent díky filmu Doba ledová 3D a Harry Potter,“ tvrdí Oldřich Kubište, ředitel provozu Cinema City a Imax. Přestože firmy snižují investice do reklamy, kinosálů se to příliš netýká. Zájem je hlavně o digitální šoty, které jsou levnější než klasické filmové. Právě digitalizaci svých kin nyní řeší většina provozovatelů.

Výkonný ředitel Cinestaru Jan Bradáč pro ČT24:

„Je vlastně teď jedno, jestli to je multikino nebo jednosálové kino v nějakém větším městě, pokud do budoucna chce pomýšlet na to, aby drželo krok s dobou a technologicky se přizpůsobilo nové nabídce na trhu, tak digitalizace je jedinou cestou.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)


Do digitalizace investují kina většinu svých volných peněz. Snahu modernizovat sály mají i ta menší. „Kino v okresním městě, dvaceti nebo 25tisícovém, to je součást infrastruktury. Tam by to nemělo zaniknout a obecní úřady se opravdu snaží a zakupují drahou techniku,“ tvrdí konzulant ze společnosti Cinemart Jan Jíra.

Trh ale není stále nasycený. Příští rok přibudou další multikina. Tři otevře Palace Cinemas za zhruba šest milionů eur. Minimálně o dvou multiplexech uvažuje i síť Cinema City.