Katar získá desetinu Porsche, majitele Volkswagenu

Frankfurt nad Mohanem - Katar se dohodl na koupi desetiprocentního podílu v německé holdingové firmě Porsche, která je většinovým majitelem největší evropské automobilky Volkswagen, jehož součástí je rovněž Škoda Auto. Dozorčí rady automobilek Volkswagen a Porsche ve čtvrtek schválily dohodu o spojení podniků. Fúze by měla být dokončena v roce 2011. Dohoda předpokládá, že Volkswagen nejprve získá v Porsche AG 42 procent prostřednictvím navýšení kapitálu v hodnotě až 3,3 miliardy eur (zhruba 85 miliard korun).

Katarská státní společnost Qatar Holding uvedla, že bude do celé
transakce investovat přes sedm miliard eur (asi 180 miliard korun). Kromě
koupě akcií Porsche vydá Katar další prostředky za opce na akcie VW a
přispěje také k syndikované úvěrové lince pro Porsche. Katarská firma
uvedla, že plánuje za opce získat 17 procent kmenových akcií VW, čímž se
stane největším akcionářem skupiny po Porsche a vládě Dolního Saska, která vlastní zhruba dvacetiprocentní podíl.

Dohoda přinese firmě Porsche SE nové finanční prostředky v hodnotě přes miliardu eur (zhruba 26 miliard korun). Katarská společnost Qatar Holding získá deset procent kmenových akcií Porsche SE od rodin Porschů a Piëchů. Ty vlastní všechny kmenové akcie podniku a doposud nedovolily, aby část těchto akcií získal někdo zvnějšku. Holding Porsche SE vlastní vedle 51 procent Volkswagenu rovněž výrobce sportovních vozů Porsche AG.

Automobilky Volkswagen a Porsche se minulý měsíc po dlouhé bitvě dohodly na integraci. „Tento koncern má určitě prostředky k tomu, aby se stal číslem jedna,“ uvedl dnes generální ředitel VW Martin Winterkorn. Největší automobilkou světa je nyní japonská společnost Toyota Motor. Časem se Porsche stane desátou značkou skupiny Volkswagen.