O Crystalex se uchází desítka zájemců

Nový Bor - Insolvenční správce novoborského Crystalexu už má na stole konkrétní nabídky zájemců o koupi zkrachovalého Crystalexu ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Vyhrát by měla podle zákona nejvyšší nabídka. Vážný zájem má deset investorů. Osm z nich chce získat výrobní závod v Novém Boru na Českolipsku a provozy v Hostomicích na Teplicku a Karolince na Vsetínsku, které se nabízejí jako jeden balík. Jeden zájemce ale nesplnil podmínky, a tak se o místo ve druhém kole utká sedm zájemců. Jak dnes pronesl Dalibor Hlaváč, ředitel finančního poradenství společnosti Deloitte Advisory, která prodej zajišťuje, cílem je získat za Crystalex co nejvíce peněz.

Ještě před rokem měl areál skláren cenu kolem miliardy korun. Kolik za něj zaplatí nový majitel, se zatím neví. Nabídky se podle informací České televize pohybovaly od sta milionů do necelé půl miliardy. Jedním ze zájemců je i firma vlastnící sklárnu v Harrachově. „My jsme nabídli málo, protože nám jako odborníkům je jasné, že to oživení bude stát spoustu peněz,“ tvrdí majitel sklárny Harrachov František Novosad.

Ať sklárnu koupí kdokoliv, hlavně ať začne vyrábět brzy, na tom se shodují radnice i odboráři. Druhou zimu bez vytápění by totiž areál už beze škod nepřečkal. „Škody by mohly být v desítkách až stovkách milionů,“ vypočítává František Kuric, předseda odborového svazu Crystalex a.s., Nový Bor.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Novoborsko je z pohledu nezaměstnanosti sedmým nejhorším regionem Česka. Práci tu nemá přes 2 tisíce lidí, což představuje zhruba osmnáctiprocentní nezaměstnanost. Jak dokládají slova starosty Nového Boru Jindřicha Mareše z ODS, horšící se sociální situace nepracujících zaměstnanců Crystalexu dopadá na celé město. „Stoupá počet drobných krádeží v obchodech, je to měsíc od měsíce horší,“ stěžuje si Mareš.

Crystalex byl jedním z klíčových podniků BCT. Výběrové řízení na jeho prodej vyhlásila insolvenční správkyně ve spolupráci s firmou Deloitte 9. června. Vedle hlavního balíku je na prodej také ruční výroba ve Vrbně pod Pradědem nebo stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva. V novoborském areálu už se nevyrábí již osm měsíců, znovuzprovoznění linek přijde na 70 až 100 milionů korun.