Páteční pokles amerických akcií způsobila slabá důvěra spotřebitelů

New York - O více než procento za pátek klesly akcie amerických korporací. Investory znepokojila zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Index Dow Jones za pátek oslabil o 0,8 procenta. Index Nasdaq Composite klesl o 1,2 procenta. Kurz dolaru si tak za pátek vedl kvůli poklesu důvěry smíšeně a nahoru šel kurz japonské měny. Dolar oslabil o 0,6 procenta na 94,83 JPY a euro vůči jenu kleslo o 1,3 procenta na 134,52 JPY. Euro také oslabilo o 0,7 procenta na 1,4184 USD.

Spotřebitelská důvěra v USA klesla v srpnu nejníže od března

Index Dow Jones zahrnující třicet nejsilnějších titulů burzy na Wall Street za pátek oslabil o 76,79 bodu na 9321,40 bodu, tedy o 0,8 procenta. Po zveřejnění zprávy o spotřebitelské důvěře ale spadl o 165 bodů. Index Nasdaq Composite klesl o 1,2 procenta na 1985,52 bodu se ztrátou 23,83 bodu.

Spotřebitelská důvěra v USA klesla v srpnu nejníže od března, protože i přes náznaky zlepšování ekonomiky se stále více Američanů obává o své finance. Index důvěry se pro první polovinu srpna snížil na 63,2 bodu z červencových 66 bodů. Ekonomové přitom podle ankety Reuters čekali v průměru nárůst na 68,5 bodu.

Spotřebitelé zřejmě budou držet výdaje na uzdě, protože se obávají o ztrátu pracovního místa. Jejich výdaje přitom tvoří více než dvě třetiny hospodářské aktivity Spojených států a pro oživení americké ekonomiky z recese jsou nepostradatelné, napsala agentura AP.