SkyEurope odbavuje vídeňské lety v Bratislavě, lidi vozí autobusy

Bratislava/Vídeň - Nízkonákladová letecká firma SkyEurope ode dneška odbavuje vídeňské lety z Bratislavy, některé klienty přepravuje z Rakouska autobusy. Mnozí se registrují přímo na letišti v Bratislavě. Oznámil to mluvčí firmy Tomáš Kika. Firma SkyEurope ode dneška nesmí kvůli dluhům využívat k odbavení vídeňské letiště a na Slovensko přesměrovala všechny dosavadní lety z Vídně. Podle internetových stránek SkyEurope bude výpadek odbavení ve Vídni dočasný, náhradní režim bude platit do středy 19. srpna. Nicméně agentura APA uvedla, že vedení letiště a SkyEurope spolu nyní nejednají. „Na letišti ve Vídni rádi přivítáme každou leteckou společnost, ale za služby, které poskytujeme, musíme také dostat zaplaceno,“ řekl mluvčí vídeňského letiště Peter Kleeman.

Vídeňské letiště už v tomto týdnu letadla SkyEurope neodbavovalo několik hodin. Firma v pátek své dluhy uhradila, ale peníze na účet letiště přišly s dvacetiminutovým zpožděním a terminál už nechtěl své rozhodnutí o konci služeb vzít zpět. Do páteční půlnoci letiště v odbavování letadel SkyEurope pokračovalo, ode dneška ho už zastavilo.

Autobusy jsou připraveny převézt lidi oběma směry

Reportáž Veroniky Kabátové a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Velmi mnoho klientů využilo možnost registrace k přepravě přímo na letišti v Bratislavě,“ řekl Kika. Cestující se mohou přihlásit k letu na vídeňském letišti, odkud pro ně SkyEurope zajišťuje bezplatnou přepravu do Bratislavy. Autobusy jsou připraveny i pro opačný směr pro klienty, kteří místo Vídně přistanou v Bratislavě. Mluvčí SkyEurope v Rakousku Ronald Schranz řekl, že zprávy objevující se na internetu, že převoz cestujících je chaotický, jsou přehnané.

Mluvčí bratislavského letiště Dita Madunická:

„Všichni pasažéři SkyEurope s plánovaným odletem z Vídně mají možnost využít registraci na obou letištích - ve Vídni i v Bratislavě. Ti, co se nezaregistrují v Bratislavě jsou potom autobusy převážení z Vídně přímo na bratislavské letiště.“

SkyEurope chce cestujícím kompenzovat přesun z vídeňského letiště do Bratislavy volnými letenkami. Mluvčí firmy Kika rádiu Impuls řekl, že těm, kterých se přesun autobusy na Slovensko týká, bude zaslán voucher na e-mail, který uvedli v registraci. Klient bude muset zaplatit jen letištní poplatky. Letenka bude, co se týče destinací v síti SkyEurope, časově neomezená.

Autobusy dodala Student Agency

Dopravce by měl dnes a v neděli z Bratislavy vypravit 11 původně vídeňských letů, všechny mají posunuté časy. Na přepravu zaregistrovaných pasažérů si pronajal autobusy od české Student Agency. Mezi Vídní a Bratislavou, které jsou propojeny dálnicí, jezdí i linky jiných autobusových dopravců.

V Bratislavě má firma jednu ze svých základen, další je v Praze a doposud ve Vídni. V Bratislavě i v Praze je SkyEurope druhým největším přepravcem. SkyEurope se dlouhodobě potýkají s dluhy, aktuálně fungují pod soudní ochranou před věřiteli. Zaměstnanci firmy v pátek přistoupili na návrh vedení společnosti na zdržení červencových mezd. Pokud by odmítli a dožadovali se včasné výplaty, soudem stanovený správce by provoz aerolinek ukončil. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury by případným krachem SkyEurope bylo postiženo zřejmě více než deset tisíc českých turistů.