Rusko a Venezuela chtějí společně těžit ropu v okolí Orinoka

Petrohrad - Rusko a Venezuela chtějí založit společný podnik, který by těžil ropu ve venezuelském nalezišti Junin 6. Náklady na průzkum a zprovoznění ložiska se odhadují na 30 miliard dolarů, uvedl dnes v Petrohradě místopředseda ruské vlády Igor Sečin. Naleziště podle odhadů skrývá 53 miliard barelů ropných rezerv. Podle Venezuely jde o největší světové naleziště ropy a plynu. Předpokládá se, že návrhy k vytvoření společného podniku předloží venezuelská státní ropná skupina PDVSA a konsorcium ruských firem příští měsíc. Ložisko leží v ropné zóně řeky Orinoko.

Venezuelský prezident Hugo Chávez má do Ruska přiletět příští měsíc. Minulý týden mimo jiné řekl, že je připraven nakoupit desítky ruských tanků, aby se vypořádal s americkým plánem posílit vojska v Kolumbii. Sečin uvedl, že vojenská spolupráce s Venezuelou pomůže ruským zbrojovkám a průmyslu vypořádat se s ekonomickou krizí.

Rusko, světově druhý největší exportér ropy, chce obnovit vztahy s Latinskou Amerikou ze sovětské éry. Podle Sečina se společný podnik s PDVSA stane největším producentem ropy ve Venezuele. Podle něj také půjde o největší ruskou těžbu ropy v zahraničí. Naleziště by mělo produkovat nejméně 40 let.