Japonská ekonomika je na cestě z recese

Tokio – Japonská ekonomika se dostala z nejdelší recese od druhé světové války. Ve druhém čtvrtletí stoupla o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům. Vládní výdaje zabraly a zvýšil se i vývoz. Analytici však upozorňují, že druhou největší ekonomiku světa čeká ještě dlouhá cesta ke stálému oživení.

„Dnešní údaje byly taženy stimulačními kroky v Japonsku a zahraničí, takže japonská ekonomika má k udržitelnému růstu daleko,“ uvedl hlavní ekonom japonského Barclays Capital Kjohei Merita. V celoročním přepočtu japonská ekonomika stoupla o 3,7 procenta. Trh ale počítal s růstem ještě vyšším. A japonský index Nikkei tak na zprávu zareagoval poklesem o více než tři procenta.

Analytici odhadují další vývoj v Japonsku – ve třetím čtvrtletí by ekonomika měla růst o 0,4 procenta a v tom dalším o půl procenta. Pak by ale mohlo hospodařské zotavení přibrzdit. Příznivá stránka vládních stimulů totiž nejspíš přestane působit. „Podmínky zůstávají tvrdé. Čeká se ale, že se japonská ekonomika zotaví,“ uzavřel japonský ministr pro hospodářskou a fiskální politiku Jošimasa Hajaši.

Japonská ekonomika se dostává z recese (zdroj: ČT24)