Němci brzy vyčerpají příspěvky na šrotovné

Eschborn – Německu dochází peníze na šrotovné. Finanční prostředky na podporu nákupu nového automobilu a sešrotování starého vozu vystačí zhruba na 183 tisíc příspěvků. Z celkové částky vyčleněné na šrotovné tak zbývá pouze necelých deset procent. Vyplývá to z údajů Spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu (Bafa).

Podle agentury DPA by se peníze při průměrném počtu 9000 nových žádostí denně mohly během tří týdnů zcela vyčerpat. Šrotovné v Německu funguje od února. Vláda vyplácí příspěvek 2500 eur (zhruba 64 tisíc korun) na koupi nového energeticky úsporného automobilu výměnou za sešrotování nejméně devět let starého vozu. Německá vláda na šrotovné vyčlenila celkem 5 miliard eur, což by mělo podpořit prodej 2 milionů automobilů.

Prodej osobních automobilů v Německu se v červenci díky šrotovnému meziročně zvýšil o 29,5 procenta na téměř 340 tisíc vozů. Z růstu poptávky výrazně těžila česká Škoda Auto, jejíž prodej na německém trhu stoupl zhruba o dvě třetiny na více než 15 tisíc vozů. Za prvních sedm měsíců letošního roku stoupl celkový prodej aut v Německu o 26,6 procenta na téměř 2,4 milionu vozů.