Kraje a obce dostanou na likvidaci následků povodní 3,6 miliard

Praha - Vláda na likvidaci škod způsobených červnovými a červencovými povodněmi vyčlení 3,6 miliardy korun. Jsou to peníze určené pro nápravu škod na obecním a krajském majetku. O financích na odstraňování škod na majetku, který spadá pod jiné resorty, než je ministerstvo pro místní rozvoj, bude vláda jednat na další schůzi. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Vláda odsouhlasila rovněž změny ve Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Dalších 442 milionů korun bude směřovat na podporu odstraňování škod v oblasti bydlení. Z toho je 120 milionů korun určených na výstavbu takzvaných povodňových domků. Hejtman Moravskoslezského kraje, který byl povodněmi postižen nejvíce, je s plánovanou dotací spokojen. „Určitě jsou to prostředky, které významně pomohou jednotlivým krajům a také obcím, samozřejmě, já myslím, že budou stačit,“ domnívá se Palas.

1. náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý v Interview ČT24:

„Je nutno k tomu připočíst alokovanou podporu programů na podporu bydlení ve výši asi 440 milionů, které byly taktéž odsouhlaseny ministerstvu pro místní rozvoj. Dále ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení vyčlení dalších 440 milionů na ty dlouhodobé projekty a financování.“

Ministr financí Eduard Janota má do příštího zasedání kabinetu připravit návrh finančního pokrytí státních povodňových výdajů. Ve hře je podle něj buď úvěr od Evropské investiční banky, nebo emise státních dluhopisů. Janota se přiklání k dluhopisům, které jsou podle něj administrativně jednodušší. „My se přikláníme k té variantě, která je administrativně snazší, jednodušší, a to je emise dluhopisů,“ uvádí strážce státní pokladny.

Povodně, které koncem června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát. „Pro tzv. rychlé peníze jsme výzvy omezily časovým úsekem do 2. listopadu, poté je vyhodnotíme a popřípadě vyhlásíme druhou výzvu s prodlouženým termínem. Co se týče obecního a krajského majetku, to jsou dlouhodobější záležitosti. Pro ty není stanoven žádný konečný termín,“ upřesňuje termíny pro podávání žádostí o finanční podporu státu Martin Plachý.

Státní fond bydlení čeká změna rozpočtu i některých dotací

Vláda odsouhlasila rovněž změny ve Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB). Návrhy z dílny ministerstva pro místní rozvoj (MMR) obsahují úpravu rozpočtu fondu na rok 2009 a dílčí změny v programu Panel. Změní se také poskytování dotací na výstavbu sociálního bydlení, které se nově otevřou také privátním investorům. Návrh týkající se rozpočtu SFRB má umožnit poskytování tří forem pomoci těm, kteří byli postiženi letošními záplavami. Konkrétně se jedná o možnost získat nízkoúročené úvěry na výstavbu nových bytů a domků náhradou za zničené. Dále pak úvěry na financování oprav pro jednotlivce a finanční půjčky a dotace pro obce.

Návrh změn v programu Panel má pak odstranit překážku v podobě příliš přísné podmínky pro zateplování panelových domů. Dosud platná norma týkající se hodnot určující prostupnost tepla totiž podle MMR odradila část investorů.

V materiálu, který se týká výstavby sociálního bydlení, MMR navrhuje, aby dotaci na výstavbu sociálních bytů mohly dostat nejenom obce a města, ale i soukromí investoři. Ministerstvo tím chce napravit situaci, v níž se od roku 2007 na výstavbu sociálního bydlení neposkytovaly žádné dotace.