Největším českým bankám poklesly ratingy

Praha - Mezinárodní ratingová agentura Moody's méně důvěřuje českým bankám. Podle ní jsou největší české banky - ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka - méně schopné dostát závazkům plynoucím z korunových depozit. Analytici se obávají, že kvůli stavu veřejného rozpočtu není jisté, zda by se banky v případě problémů dočkaly podpory ze strany státu. Agentura tuto situaci ohodnotila snížením ratingu o jeden stupeň, a to z Aa3 na A1. Revizi ratingů Moody's zahájila koncem května. Finanční situace bank ale zůstává silná, zde analytici potvrdili stávající rating, ovšem s negativním výhledem. Zhoršuje se totiž jejich operační prostředí.

Analytici Moody's předpokládají, že v případě zhoršení ekonomické situace by Česká národní banka či stát nemohly kvůli špatnému stavu veřejných financí bankám pomoci. Tato schopnost se podle Moody's zhoršila a ratingy bankovních depozit byly sníženy na stejnou úroveň, jako mají české státní dluhopisy.

„Dříve byla případná systémová pomoc státu pro banky spíše teoretická a byla hodnocena dobře. Nyní, když se zhoršila situace matek českých bank a vzhledem ke stávající rozpočtové situaci, je otázkou, zda by stát byl ochoten bankám v problémech výrazněji pomáhat, což snížení ratingů reflektuje,“ sdělil šéf české pobočky Moody's Petr Vinš. „Přesto si myslíme, že k tomu nedojde a banky situaci ustojí samy,“ dodal.

Největším českým bankám poklesly ratingy (zdroj: ČT24)

Česká bankovní asociace možnou státní pomoc odmítá. Podle ní neexistuje důvod, proč by měl stát bankám pomáhat. „V podstatě my to vnímáme trošičku jako ohodnocení ekonomiky, ne příliš bankovního sektoru, jinak řečeno, my samozřejmě tento názor nesdílíme,“ tvrdí mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus

„Zvláště kvůli napjatému rozpočtu se nyní prostor pro případnou pomoc o něco snížil. Proto došlo ke snížení ratingu depozit v místní měně.“

Každá banka disponuje jiným rizikem

Moody's zároveň označila u každé instituce vnitřní rizika. Například Česká spořitelna je podle agentury ohrožena svým velkým portfoliem spotřebitelských úvěrů, které mají vyšší riziko, a také svou expozicí vůči realitnímu sektoru. Komerční bance údajně plynou rizika z toho, že má ve svém úvěrovém portfoliu soustředěno několik velkých klientů, a dále, že je příliš exponována v sektoru malých a středních podniků. Jejich úvěry jsou zhoršením ekonomického prostředí ohroženy podle Moody's více než jiné druhy půjček. Situace ČSOB je pak prý podobná jako u Komerční banky.

Vydáno pod