Ceny benzinu nejspíš zase klesnou

Praha – Ceny pohonných hmot se v poslední době pohybují jako na houpačce. V uplynulém týdnu podražily v průměru o půl koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 se na mnoha místech v Česku prodával za více než 30 korun za litr. Podle analytiků se v příštích dnech opět dočkáme zlevnění – v pátek totiž začala klesat cena ropy.

Václav Lavička a Petr Čermák ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Václav Lavička

„Čeká nás období vrtošivého vývoje. Nemůžeme říci, že zotavení ekonomiky je definitivní. Na to samozřejmě bude reagovat i trh s ropou.“

V České republice je podle analytika Čermáka konkurenční prostředí mezi jednotlivými čerpacími stanicemi, což zajišťuje poměrně vyrovnané ceny. „Nevím o žádných dohodách. Ceny benzinu se tu pohybují poměrně pružně,“ potvrdil Petr Čermák. Nejlevněji se benzin dá koupit na čerpacích stanicích značky Lukoil. „Společnost se snaží pronikat na český trh, chtějí získat co nejvíce zákazníků. Je to součástí jejich marketingu,“ podotkl Václav Lavička.

Levnější benzin než v Česku se prodává například v Chorvatsku či Polsku. Za stejné ceny jezdí v Rakousku. Naopak nejdražší je benzin ve Francii či Velké Británii. Podle Lavičky lidé jezdit automobilem nepřestanou, ani když ceny benzinu vzrostou nad 30 korun. „Pokud benzin zdraží například o 2 koruny za litr a rodina projede průměrně 50 až 60 litrů měsíčně, tak se rozpočet moc nezatíží,“ zakončil Václav Lavička.