ODS navrhuje jednotný úřad pro výběr daní, cel a pojistného

Praha – Úsporu času, ušetření peněz a celkové zjednodušení - to si Občanská demokratická strana slibuje od navrhovaného sloučení zdravotních pojišťoven, finančních úřadů, celních úřadů a správ sociálního zabezpečení. Vše by měla zaštiťovat jediná instituce. Pokud návrh projde Parlamentem, mohly by nové úřady fungovat od roku 2014.

„Lidé ušetří čas, peníze a nervy. Omezí se administrativa,“ vysvětlil místopředseda ODS Petr Nečas s tím, že zamýšlené opatření není pro stát, nýbrž pro občany. Plán předpokládá sjednocení jak institucí, tak formulářů a placení daní, cel a pojistného na jeden účet. Nečas odhadl úspory díky sjednocení výběru a zrušení několika tisíc pracovních míst v řádu miliard korun. „Náklady budou v řádu stovek milionů korun,“ doplnil náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Podle návrhu ODS by ze stávajících zhruba dvou stovek finančních úřadů a 54 celních úřadů vznikla necelá stovka poboček krajských finančních úřadů. Ta část, která je nyní spravována OSSZ z hlediska výběru pojistného, by přešla na tyto pobočky. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by podle návrhu nadále spravovala systém starobních, invalidních důchodů a pozůstalostních penzí. Současně by agenda zdravotních pojišťoven ve výběru pojistného přešla na tuto zhruba stovku krajských poboček finančních úřadů.

Petr Nečas

„Chceme, aby míra vymahatelnosti odvodů přesáhla 95 procent. Zároveň by to neměla být buzerující kontrola. Nová instituce přinese i změnu firemní kultury.“

Existoval by také jednotný formulář, který by se dal vyplňovat elektronicky. Odpadla by tak povinnost docházení na úřad v místě trvalého bydliště. Podobný systém již funguje v Irsku, Slovinsku či Nizozemí. Koncept byl rozpracovaný již za vlády Mirka Topolánka v roce 2006. „Na zelené louce vznikne ze stávajících čtyř nová instituce a měla by přinést i novou kulturu – vstřícnou, důsledně vymáhající, ale nikoli buzerující,“ zakončil Petr Nečas.

Podnikatelé návrh vítají

ČSSD v reakci pro agenturu ČTK obvinila ODS, že opsala koncept sociálních demokratů. „Integrace je součást oranžové knihy a našeho volebního programu zveřejněného před několika měsíci. ODS to pouze opsala,“ reagoval na návrh ODS místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podnikatelé po jednotném inkasním místu pro platbu daní, cel a zdravotního i sociálního pojištění dlouho volají a plně jej podporují. „Integrace výběru daní přinese další vítané snížení časové a administrativní zátěže podnikatelů, kteří budou moci uskutečnit své platby na jednom místě. Podobný dopad by toto opatření mělo i na případné kontroly ve firmách, které by u nich prováděla již pouze jedna instituce a nikoliv celá řada různých úřadů,“ řekl prezident komory Petr Kužel.

ODS chce připravit 18měsíční rozpočet

Petr Nečas nadále uvedl, že Občanská demokratická strana navrhuje po letošních parlamentních volbách schválit státní rozpočet na rok 2010 s deficitem převyšujícím 200 miliard korun. Zároveň však hodlá během prvního pololetí příštího roku připravit 18měsíční rozpočet na druhé pololetí roku 2010 a celý rok 2011. Tento rozpočet bude reagovat na aktuální stav ekonomiky.

Některé návrhy ministra financí Eduarda Janoty, které předpokládají například škrty ve výdajích a zvýšení některých daní, by podle Nečase mohly být obsaženy v uvedeném 18měsíčním rozpočtu. Rozpočtové provizorium na rok 2010, které by mohlo nastat v případě neschválení rozpočtu, Nečas považuje za velmi nebezpečné zejména kvůli zastavení spolufinancování evropských projektů a komplikacím při vyplácení sociálních dávek.

  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84732.jpg
  • Daňové přiznání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/744/74360.jpg