Čína a Austrálie uzavřely největší obchod ve své historii

Perth/Peking - Austrálie a Čína dnes podepsaly dohodu o prodeji zkapalněného zemního plynu (LNG) z plánovaného australského terminálu Gorgon za 41 miliard dolarů (742,5 miliardy korun). Je to dosud největší obchodní kontrakt mezi oběma zeměmi a partnery v něm budou dvě nejdražší veřejně obchodované ropné společnosti světa - americká ExxonMobil a čínská PetroChina.

„Vypovídá to o charakteru obou našich ekonomik a o faktu, že Austrálie je pro Čínu důležitá stejně tak, jako je Čína důležitá pro Austrálii,“ řekl australský ministr přírodních zdrojů Martin Ferguson. Exxon a PetroChina dohodu uzavřely jen několik týdnů poté, co Exxon podepsal smlouvu o prodeji LNG z Gorgonu s indickou společností Petronet.

Díky oběma dohodám by partneři na Gorgonu mohli dlouho odkládaný definitivní souhlas s projektem výstavby terminálu u pobřeží západní Austrálie dát již příští měsíc. PetroChina se po dnešku celkově dohodla odebírat z Gorgonu 3,25 milionu tun plynu ročně po dobu 20 let a stala se tak největším zákazníkem projektu. Rozsáhlý projekt vede americký Chevron, který na něm má podíl 50 procent a po 25 procentech vlastní Exxon a Royal Dutch Shell. Plánovaná roční produkce projektu má činit 15 milionů tun ročně.

Vydáno pod