Klienti CK Tomi Tour dostanou zpět všechny peníze

Praha - Slovenská pojišťovna Union uhradí českým klientům zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour, kteří nemohli odcestovat na zaplacený zájezd, všechny náklady v plné výši. Celkem jde o více než 13 tisíc lidí. Konečná suma přesahuje 161 milionů korun. Dnes to oznámila mluvčí pojišťovny Judita Smatanová.

Zda a jaké odškodné bude vyplaceno, nebylo dosud jisté. Pojišťovna shromažďovala veškeré podklady včetně seznamu klientů a zároveň zkoumala, zda pro vyhlášení úpadku měla kancelář důvod. „Deklarovaný úpadek české CK Tomi Tour Praha se ve smyslu pojistných podmínek prokázal,“ uvedla mluvčí. Dodala však, že auditoři zjistili v účetní evidenci kanceláře hrubé nesrovnalosti.

Pojišťovna už s vyplácením českých klientů začala. Ve slovenské CK Tomi Tour se sídlem v Nitře se zatím stále uskutečňuje audit, který má úpadek prokázat. „Také v případě slovenské Tomi Tour chceme začít s odškodňováním co nejdříve,“ řekl šéf pojišťovny Tibor Bôrik. Dohromady jde údajně o vůbec největší pojistnou událost v oblasti cestovních kanceláří v České republice a na Slovensku. Cestovní kancelář Tomi Tour vyhlásila úpadek v pátek 17. července, údajně kvůli chybějící hotovosti. V zahraničí zůstalo přes 3 200 rekreantů. Jejich návrat do vlasti hradila slovenská pojišťovna Union, celkové náklady vyčíslila na 19 milionů korun.

Rozhovor s Juditou Smatanovou (zdroj: ČT24)