CzechInvest letos čeká pokles zahraničních investic o polovinu

Praha - Objem přímých zahraničních investic (PZI) do České republiky letos zřejmě nedosáhne ani poloviny toho loňského. Agentuře Reuters to dnes řekla šéfka státní agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. Objem PZI podle ní už v pololetí klesl asi na pět miliard korun a zhruba stejnou částku CzechInvest očekává i ve druhém pololetí. Loni objem PZI mírně přesáhl 20 miliard korun. Současný vývoj kontrastuje se začátkem desetiletí, kdy právě silný příliv zahraničních investic hnal české hospodářství dopředu.

„(Druhé pololetí) bude podobné jako to první. Teď je takový trend, že se zvyšuje počet projektů, zatímco objem investic klesá. Takže ty projekty jsou menší a menší,“ řekla Rudyšarová. Než se objem přímých zahraničních investic vrátí k rekordním hodnotám ze začátku desetiletí bude zřejmě trvat dlouho, domnívá se Rudyšarová. Zahraniční firmy totiž omezují výdaje.

Za propadem objemu PZI je hospodářská krize. Česká republika prochází nejhorším hospodářským útlumem od druhé poloviny 90. let minulého století. Jen ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala meziroční propad o 4,9 procenta. To je nejvíce v novodobé historii země. Česká ekonomika je silně orientovaná na export, nyní ale doplácí na propad zahraniční poptávky. Česko je významným producentem automobilů a televizorů, které se kvůli krizi nyní hůř prodávají.