Penzijní fondy nevěří růstu akcií

Praha - Penzijní fondy ztrácejí důvěru v akcie a ustupují od nich. Argumentují výhledem pro akciové trhy, který je podle analytiků těžko předvídatelný, a to i přes povzbuzující růst všech akciových indexů. Například světový index MSCI za posledních pět měsíců stoupl o polovinu. Jako první začaly snižovat podíl na akciích fondy Calpers a Calsters ze Spojených států, přidal se největší evropský, nizozemský fond. V Česku však ke změnám nedochází, neboť penzijní fondy mají zastoupení v akciích do 10 %.

„Světové penzijní fondy tradičně mívaly ve svých portfoliích 40, 50 někdy i více procent akcií. Je jasné, že poté co akcie zažily asi nejhorší rok ve své historii, tak se znovu do hry vrátila otázka rizikového profilu o penzijních fondech,“ upozornil šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Podle zástupce šéfredaktora Lidových novin Jaroslava Plesla penzijní fondy akciím nedůvěřují také proto, že momentální růst nemusí znamenat růst v následujících letech.

Důvěra penzijních fondů v akcie klesá (zdroj: ČT24)

Podle analytiků můžeme i v Česku v nejbližších čtvrtletích očekávat snižování rizikovějších investic penzijních fondů. Záleží také na tom, co přinese důchodová reforma. Současné zákony totiž penzijním fondům nedovolují zredukovat množství akcií v portfoliích na nulu. Jak ale připomíná Rusnok, české penzijní fondy v akciích výrazné zastoupení nemají.

„České penzijní fondy jsou hodně specifické v porovnání se světem, protože u nás i v dobách pro akcie příznivých nebylo nikdy jejich zastoupení v portfoliích větší než řádově někde mezi 7 a 8 procenty,“ řekl Rusnok.