Těžební NWR spadla do miliardové ztráty

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, v prvním pololetí spadla do ztráty 41,1 milionu eur (1,1 miliardy korun) z meziročně srovnatelného zisku 189 milionů eur (4,9 miliardy korun). Tržby společnosti meziročně klesly zhruba o polovinu na 484 milionů eur. Akcie společnosti v reakci na zveřejnění výsledků ztrácely během dnešního obchodování až 8 procent.

„Podmínky na trhu byly po celou první polovinu letošního roku pro NWR těžké. Prudký pokles výroby oceli ve střední Evropě vedl ke snížení poptávky po našem koksovatelném uhlí i koksu,“ uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon. Těžba uhlí meziročně poklesla o 17 procent a výroba koksu o 40 procent. Objem prodeje uhlí poklesl o 29 procent a koksu o 53 procent.

„Výsledky reflektují stav trhu ve střední a východní Evropě. Prvním pololetím jsme propluli poměrně dobře,“ reagoval finanční ředitel společnosti Marek Jelínek. Nespokojenost vyjádřil nad tím, že snížení nákladů o 20 procent nejspíš nebylo dostatečné. „Pokud ve druhém pololetí nepřijde oživení, budeme opět agresivně útočit na náklady,“ dodal.

Představitelé společnosti hledí do budoucnosti s optimismem. „V poslední době jsme začali zaznamenávat zlepšení na trhu s koksem, zatím jsme ale opatrní,“ řekl Marek Jelínek. Nizozemská NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.