Lidé ztrácejí zájem o hypotéky

Praha – Zájem lidí o hypotéky v červenci spadl o více než polovinu oproti loňskému roku. V červenci 2008 banky prodaly hypotéky za 12,2 miliardy korun oproti letošním 6 miliardám. Češi v tomto měsíci získali 3639 hypoték. Vyplývá to z výsledků ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje devíti tuzemských bank.

Přes klesající zájem klientů o hypoteční úvěry průměrné úrokové sazby rostou. V červenci podle Fincentrum Hypoindex vzrostly proti předchozímu měsíci sazby hypoték v průměru o 0,11 procentního bodu na 5,66 procenta. „Banky zpřísnily kritéria, nesnaží se získávat klienty za každou cenu,“ vysvětlil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník.

Podle Petra Zámečníka dost lidí také koupi bytů odkládalo, protože doufali, že ceny ještě klesnou. To se ale nestalo - ceny kvalitních bytů zůstaly na stejné úrovni. „Klienti nyní žádají nižší hypotéky než dříve, jsou obezřetnější,“ řekl Zámečník.

Rozhovor s Petrem Zámečníkem (zdroj: ČT24)

Zájemců je méně, ale úrokové sazby stoupají

„Nejvýznamnější vliv na změnu sazeb měla změna struktury preferovaných fixací ve výši dvou procentních bodů z levnějších pětiletých a tříletých ve prospěch dražších jednoletých. Druhým významným faktorem byl růst sazeb u pětiletých fixací,“ komentoval vývoj vedoucí analytik Fincentra Josef Raidl. Zároveň se podle něj mírně zvýšila variabilita sazeb. Klientům se více vyplatí hledat levnější banku, neboť rozdíly v průměrných sazbách u pětiletých fixací činí přes 1,25 procentního bodu a u jednoletých téměř dva procentní body, dodal.

V červenci činila průměrná částka úvěru 1,654 milionu korun. Průměrná výše úvěru u jednoletých fixací se vrátila pod hranici dvou milionů korun, u pětiletých fixací klesla na 1,536 milionu korun. V červenci loňského roku dosáhla průměrná částka hypotéky druhé nejvyšší hodnoty v celé historii sledování Hypoindexu, když banky poskytly klientům úvěry v průměrné hodnotě 1,813 milionu korun.

Pro zájemce o hypotéku fungují ode dneška internetové stránky www.honzovahypoteka.cz. Tam si lidé zadají požadavky a následně vyberou nejvýhodnější hypotéku. Podle některých analytiků se však nejedná o jedinečnou službu, jak ji prezentoval ředitel společnosti Jiří Paták. „Nejde o nic unikátního. Srovnání všech dostupných hypoték je pro Partners naprosto přirozené a je to základ služby, kterou klientům poskytujeme. Podobně to dělají i všichni ostatní slušní hypoteční makléři,“ řekl Tomáš Prouza z poradenské společnosti Partners.

Bytový dům
Zdroj: ČT24
Vydáno pod