Ruský Suchoj začne dodávat letouny SuperJet 100 ještě letos

Moskva/Žukovskij - Ruská společnost Suchoj hodlá zahájit dodávky svého nového letounu SuperJet 100 do konce letošního roku. Uvedl to generální ředitel společnosti Michail Pogosjan. SuperJet 100 je prvním ruským letounem pro civilní osobní přepravu od rozpadu Sovětského svazu. Pojgosjan předpokládá, že firma bude mít do konce roku zakázky na 150 letounů.

Na konci června měla společnost 122 objednávek. „Stále tvrdím, že bychom měli dokončit nezbytné testy a přesun letounů k zákazníkům před koncem roku 2009,“ řekl Pogosjan na Mezinárodním veletrhu letecké a vesmírné techniky, který se koná na letišti Žukovskij blízko Moskvy. Majitel firmy Suchoj, státní podnik United Aviation Corporation (UAC), přitom v úterý uvedl, že dodávky by měly začít až v první polovině příštího roku.

Suchoj vyvinul SuperJet 100 ve spolupráci s americkým Boeingem a firmami z Francie a Itálie a chce s ním konkurovat dvěma předním dodavatelům regionálních letadel - brazilskému Embraeru a kanadskému Bombardieru. Letouny jsou označovány za novou naději pro odvětví výroby letecké techniky v Rusku.