Vyšší daň z převodu nemovitostí může rozkolísat celý trh

Praha - Celý realitní trh by mohlo rozkolísat zvýšení daně z převodu nemovitostí, které navrhuje ministr financí Eduard Janota. Zasáhlo by totiž nejen obchody s novými byty, ale všechny realitní transakce, tvrdí Asociace realitních kanceláří ČR. Janota chce vedle dalších daňových opatření zvýšit daň z převodu nemovitostí ze tří na pět procent. „Je docela možné, že příjmy spojené s navrhovaným navýšením daně z převodu nemovitostí o dvě procenta budou méně efektivní než úspory spojené s výběrem této daně, pokud by byla úplně zrušena,“ uvedl generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Kvůli snížení schodku státního rozpočtu navrhuje šéf financí zvýšit v příštím roce také dolní sazbu daně z přidané hodnoty z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Zatímco developerské a stavební firmy se proti tomuto kroku jednohlasně postavily, realitní kanceláře vnímají růst DPH „pro státní rozpočet za přínosnější“ než zvýšení daně z převodu. „Naopak zvýšení daně z převodu nemovitostí by skutečně mohlo tento (realitní) segment rozkolísat a způsobit, že v konečném výsledku takzvaně nula od nuly pojde,“ sdělil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Podle Borůvky by navýšení daně z převodu nemovitostí zasáhlo veškeré realitní transakce, zatímco zvýšení DPH by se prý týkalo pouze nové výstavby.

Janota hodlá snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard korun. Kromě zvýšení DPH počítá mj. i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Stavba logistického centra v Pardubicích
Zdroj: ČT24