USA nedají miliardy pro banky do rozpočtu, zmírní tím deficit

Washington - Rozpočtový deficit Spojených států bude letos nižší zhruba o 250 miliard dolarů. Rezervu pro další případnou pomoc bankovnímu sektoru totiž nakonec nejspíš nebudou muset použít - podle Obamy totiž plán na ozdravení finančího sektoru zabírá a situace se zlepšuje. Letošní rozpočtový schodek se tak sníží zhruba na 1,6 bilionu. I tak ale dosáhne 3,5násobku loňského deficitu. V noci na dnešek to uvedl nejmenovaný člen Obamovy administrativy.

Dosud administrativa odhadovala deficit fiskálního roku 2009, který skončí v září, na 1,84 bilionu dolarů. Po vyškrtnutí potenciální pomoci vyčleněné pro banky by pak měl klesnout na 1,58 bilionu. Pokud by se naplnila původní prognóza, byl by letošní deficit více než čtyřikrát vyšší než loni, kdy už byl na rekordu.

Američané se velkého deficitu bojí

Očekávaný rekordní schodek znepokojil finanční trh a ohrožuje ambiciózní plány Obamova úřadu reformovat systém zdravotní péče a vzdělání a zajistit, aby USA byly méně závislé na fosilních palivech. Průzkumy navíc ukazují, že deficit patří mezi největší obavy Američanů. Bojí se, že by jeho následkem mohly být vyšší daně.

Odhadovaný deficit byl nakonec oproštěn od 250 miliard dolarů, které si administrativa dala stranou pro další možnou finanční pomoc bankám. Nový odhad se opírá o předpoklad, že se finanční trhy dostatečně stabilizovaly a že administrativa nebude muset žádat Kongres o uvolnění dalších prostředků pro finanční sektor.

Podle Obamy ekonomika vykazuje známky návratu do normálu a jeho plán hospodářských stimulů za 787 miliard dolarů zabírá. Dodává ale také, že k hospodářskému oživení bude ještě dlouhá cesta. USA hospodařily v červenci s rozpočtovým deficitem 180,68 miliardy dolarů, což byl rekord za tento měsíc. Od začátku fiskálního roku, který začal loni v říjnu, deficit činil 1,27 bilionu dolarů. Na růstu deficitu se podepsaly především masivní výdaje vlády na podporu finančního systému a na boj s hospodářskou krizí.