Kalousek navrhuje změnit jako celek zákony snižující schodek

Praha - Podle TOP 09 by měla vláda Jana Fischera předložit poslancům návrhy legislativních změn směřujících ke snížení schodku státního rozpočtu jako jeden soubor. V jiném případě je totiž sněmovna nestihne včas schválit a České republice pak bude hrozit rozpočtový deficit překračující 200 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci se takto vyjádřil lídr strany Miroslav Kalousek.

Strana TOP 09 je k návrhu státního rozpočtu od ministra financí Eduarda Janoty zdrženlivá - sama by tak razantním způsobem nechtěla zvyšovat daně a šetřit by chtěla spíš na výdajové stránce rozpočtu. Zároveň je ale pro dohodu mezi všemi politickými stranami tak, aby příští rok nedošlo k rozpočtovému provizoriu.

Návrh změn předložených ke schválení jako jeden materiál by měla sněmovna podle Kalouska schválit v září na mimořádné schůzi ve zrychleném řízení. Jen tak prý bude možné předložit návrh zákona o státním rozpočtu „s mnohem menším deficitem“ a schválit ho ještě do konce letošního roku.

Legislativní změny mají být platné jen do 31. prosince 2010

Kalousek jakožto bývalý ministr financí z poslední vlády Mirka Topolánka současně navrhuje, aby byly legislativní změny platné jen do 31. prosince 2010. Vláda s mandátem z předčasných voleb potom bude moci předložit definitivní návrhy změn rozpočtových zákonů, které budou odpovídat jejímu programu.

Kdyby plán na zrychlené řízení v Poslanecké sněmovně neprošel, hrozí podle předsedy Mezinárodní obchodní komory (ICC) v ČR a volebního lídra TOP 09 v Ústeckém kraji Jaromír Drábka dokonce snížení ratingu České republiky ze strany mezinárodních finančních institucí. „Snížení ratingu znamená těžší přístup k penězům pro každého podnikatele,“ dodal Kalousek.

Vláda má projednávat návrh rozpočtu na příští rok 30. září. Rozpočet, který poté předloží Poslanecké sněmovně, bude mít zřejmě schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

Janota chce zavést razantní změny daní

Ministr financí Eduard Janota chce snížit schodek v příštím roce o více než 70 miliard korun. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD, ve středu řekl, že státní rozpočet by se příští rok mohl díky úsporám a zvýšení některých příjmů pohybovat v rozmezí 170 až 180 miliard korun, což odpovídá pěti procentům HDP.

Po letošních parlamentních volbách navrhuje Občanská demokratická strana schválit státní rozpočet na rok 2010 s deficitem převyšujícím 200 miliard korun. Zároveň však chce během prvního pololetí příštího roku připravit 18měsíční rozpočet na druhé pololetí 2010 a celý rok 2011. Tento rozpočet bude reagovat na aktuální stav ekonomiky.