Kooperativě se letos dařilo, hrubý zisk o 23 procent vyšší

Praha - Druhá největší pojišťovna na českém trhu - Kooperativa - zvýšila v prvním pololetí meziročně zisk před zdaněním o 23 procent na 1,23 miliardy korun. Na pojistném vybrala 16,3 miliardy korun, což bylo o 2,8 procenta více než před rokem. Celý domácí pojistný trh v pololetí vzrostl o 1,7 procenta. Za první pololetí oznámili nárůst zisku i konkurenti Kooperativy. Čistý zisk lídra trhu České pojišťovny meziročně stoupl o 67 procent na 3,5 miliardy korun. Pojišťovna Allianz, která je třetí největší pojišťovnou na trhu, zvýšila čistý zisk meziročně o 77 procent na 324 milionů korun.

Kooperativě v pololetí mírně vzrostl tržní podíl na 23,15 procenta. V neživotním pojištění se zvýšilo pojistné Kooperativy o 2,7 procenta na 12,72 miliardy korun. Růst o 3,4 procenta vykázala rovněž v životním pojištění, kde předpis pojistného byl 3,61 miliardy korun.

Spolu s Českou podnikatelskou pojišťovnou a Pojišťovnou České spořitelny je Kooperativa součástí jedné z největších evropských pojišťovacích skupin Vienna Insurance Group, která je předním rakouským pojišťovacím koncernem ve střední a východní Evropě. Skupina vstoupila loni v únoru na pražskou burzu.