Rozhodnutí o převzetí Opelu by mělo padnout dnes

Berlín - Boj o německou automobilku Opel spěje do finále. Americký koncern General Motors by dnes měl rozhodnout, kdo Opel převezme. O společnost soupeří konsorcium kanadského výrobce náhradních dílů Magna a ruské banky Sberbank. Druhým zájemcem je belgický finanční investor RHJ. Německo chce dát automobilce Opel úvěr ve výši až 4,5 miliardy eur, ale jen v případě, když GM vybere Magnu.

„Magna je už dlouhodobě prosazovaná německou vládou, přestože například General Motors, dosavadní vlastník Opelu, prosazuje spíše společnost RHJ, jejíž restrukturalizační plán se mu jeví jako životaschopnější,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. „V Německu šlo také o boj dvou politických stran. CDU byla pro Fiat a SPD pro Magnu,“ vysvětlil redaktor ČT Jan Hreňo. Jenže Fiat ze soutěže vycouval.

Německá vláda se přiklání k Magně

Německo nyní sází právě na Magnu. Důvodů může být podle expertů hned několik. Například tlak ze strany Ruska nebo plány Magny. Ta naznačuje, že jestli přístoupí k restrukturalizaci Opelu, bude se snažit zachovat místa hlavně v Německu. „Pro automobilku je obecně vždycky lepší, pokud její nový vlastník je společnost, která podniká v automobilovém průmyslu. Má pak zájem nějakým způsobem dále rozvíjet značku,“ uvedl Jan Blažek, šéfredaktor Auto7.

I když Německo dalo najevo svůj postoj, boj o Opel je zcela v rukou General Motors. Znalci automobilového průmyslu se přesto shodují: Opel získá Magna. Stejně tak uvažuje i Blažek: „Myslím, že to bude ještě chvíli trvat. Rozehrávají se tam nejrůznější politické hry. Čeká se možná ve finále i na nějaké snížení ceny a teď naopak Magna zase bude vyčkávat, až peníze opravdu přijdou na účet Opelu. Ale ve finále si myslím, že to skončí tím, že Magna se stane vlastníkem Opelu.“

Německá vláda zatím úvěr zaštítí sama. Uvažuje ale, že s finanční výpomocí osloví i další země, ve kterých má Opel továrny. Tedy Británii, Španělsko, Polsko a Belgii.

Opel
Zdroj: ČT24