KDU-ČSL: Rozpočet na rok 2010 musí prosadit až příští vláda

Praha – Ani křesťanští demokraté nenechali Janotův návrh rozpočtu bez připomínek. Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody státní rozpočet musí navrhnout a prosadit až vláda, jež vzejde z předčasných voleb. Projednávání rozpočtu těsně před volbami by mohlo vést k populistickým návrhům, doplnil místopředseda strany pro ekonomiku Pavel Horák.

Návrh východisek státního rozpočtu vypracovaný ministrem financí Eduardem Janotou je podle předsednictva lidovců pouze technokratický dokument, který nebere ohledy na všechny možné dopady na české občany. Návrh rozpočtu na příští rok má vláda projednávat 30. září. Rozpočet, který poté předloží Poslanecké sněmovně, bude mít zřejmě schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL

„To, co navrhl ministr Janota, jsou východiska, která můžeme vzít vážně, ale to není návrh státního rozpočtu. Ten musí předložit vláda a musí za něj nést politickou zodpovědnost.“

KDU-ČSL navrhuje rozpočet (zdroj: ČT24)

Lidovci tvrdí, že hlavním tématem není způsob zmenšování rozpočtového schodku, který bude v příštím roce tak jako tak hrozivý. Důležité je podle nich nastartování dlouhodobě udržitelného ekonomického růstu, jenž v blízké budoucnosti umožní snižování státních výdajů, splácení dluhů a uvedení veřejných financí do přijatelného stavu.

Cyril Svoboda
Zdroj: ČT24