Světová ekonomika se začíná uzdravovat, tvrdí šéf Fedu

Jackson Hole - Globální ekonomika se zřejmě začíná uzdravovat z hlubokého poklesu, ale oživení bude zdlouhavé a rizika zůstávají. V dnešním projevu v rámci ekonomické a finanční konference to uvedl šéf americké centrální banky Ben Bernanke. „Po prudkém poklesu za uplynulý rok se zdá, že ekonomická aktivita se stabilizovala - jak ve Spojených státech, tak v zahraničí - a výhled návratu k růstu v nejbližším období ze zdá dobrý,“ řekl Bernanke.

Ekonomiky již sice mají to nejhorší za sebou, Bernanke však současně varoval, že bude potřeba ještě překonat několik obtížných překážek. Upozornil rovněž, že oživení je relativně pomalé a hlavně nezaměstnanost klesá velmi pozvolna.   

Americká ekonomika je podle Bernankeho již blízko dlouho očekávaného oživení z recese a nejhorší finanční krize od 30. let minulého století. Navzdory velkému pokroku ve stabilizaci finančních trhů mají však spotřebitelé a podnikatelé stále problémy se získáním úvěrů a situace na úvěrovém trhu se tak stále nevrátila k normálu, upozornil Bernanke. Obnovení volného toku úvěrů je důležitou součástí trvalého oživení.   

Pro boj s krizí byla podle Bernankeho důležitá spolupráce zemí. Ta se projevila hlavně snížením úrokových sazeb předními světovými bankami. USA rovněž spolu s dalšími vládami představily programy na stimulaci ekonomiky. Na závěr svého projevu Bernanke opět vyzval zákonodárce, aby přepracovali účetní pravidla. Kongres se tímto problémem v současnosti zabývá. Zopakoval rovněž, že je potřeba přísnějšího dohledu nad společnostmi, jako je AIG, jejichž krach může ohrozit celý finanční systém a širší ekonomiku.   

Německu, Francii a Japonsku se již podařilo vymanit z recese a americká ekonomika se již zřejmě stabilizovala po devastující finanční krizi a bolestivém hospodářském poklesu, který způsobil ztrátu téměř sedmi milionů pracovních míst. Fed od prosince drží úrokové sazby blízko nuly a v rámci boje s krizí a podpory ekonomického růstu napumpoval do finančních trhů jeden bilion dolarů. Na počátku tohoto měsíce centrální banka uvedla, že začne postupně snižovat nákup dlouhodobých vládních obligací, což bylo jedno z mimořádných opatření, které banka používala na oživení ekonomiky, napsaly agentury AP a Reuters.

Na Bernankeho prohlášení reagovala cena ropy i americké akcie. Ty dopoledne posilovaly, klíčový index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 1,5 procenta na 9491,7 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil na 2016,3 bodu se ziskem 1,4 procenta. Cena americké ropy se posunula na letošní maximum 74,72 dolaru za barel. Investoři si Bernankeho prohlášení vyložili jako příslib vyšší poptávky po energiích.