Prodej starších domů vzrostl v USA nejvíc za deset let

New York – Z Ameriky přišla další dobrá zpráva, prodej starších domů v USA vyskočil za červenec o 7,2 procenta, což je nejvíce za posledních deset let. Vyplývá to z údajů Národního sdružení realitních kanceláří. Zpráva je silným znamením, že se trh s bydlením dostává po třech letech poklesu z nejhoršího.

Asociace uvedla, že se v červencovém vývoji projevila snaha využít daňové úlevy, které přestanou platit letos na podzim. O starší domy se proto zajímali zejména lidé kupující svůj první dům. Červenec představuje čtvrtý měsíční nárůst za sebou a lepší výsledek, než se očekávalo. Analytici odhadovali nárůst na pět milionů, červnový roční přepočet byl 4,89 milionu domů. V červenci ale přepočet dosáhl 5,24 milionu domů, což je nejvyšší údaj od srpna 2007. Předchozí čtyřměsíční nárůst prodeje za sebou byl v červnu 2004.   

V porovnání s červencem minulého roku se prodej zvýšil o pět procent. O zlepšení se postaralo celé spektrum trhu. Jednogenerační domy vykázaly nárůst o 6,5 procenta a prodej vícegeneračních vyskočil o 12,5 procenta. Střední kupní cena byla 178 400 dolarů (3,16 milionu korun), což je ale meziročně o 15 procent méně.   

Data naznačují zlepšení, vysoká nezaměstnanost ale stále ohrožuje splácení hypoték a mnozí lidé stále přicházejí o domy. Opožděné platby hypotečních splátek tak jsou stále na rekordní úrovni. Zásoby starších domů na prodej v červenci vzrostly o 7,3 procenta na 4,09 milionu. Při současném tempu prodeje by tak vystačily na 9,4 měsíce, napsaly agentury AP a Reuters.