Speciální šifrovací telefony jdou na odbyt

Praha - Prodejci speciálních šifrovacích telefonů proti odposlechům zažívají zlaté časy. Strach Čechů z úniku důležitých informací totiž čím dál více narůstá. Jedno takové zařízení přitom stojí až několik desítek tisíc korun. Ještě víc než Češi kupují speciální telefony, které zabraňují odposlechům, třeba Poláci, Rakušané nebo Srbové.

Zájem o kryptovací mobilní telefony je obrovský

Některé informace jsou k nezaplacení a společnosti o ně čím dál častěji přicházejí, a tak se snaží proti tomu bránit. Prodej kryptovacích mobilních telefonů specializovaným firmám proto stále stoupá. „V letošním roce zaznamenáváme nárůst asi 50 procent oproti letům předchozím,“ poznamenal jednatel společnosti Probin Jiří Schmidt.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Podle výkonného ředitele společnosti EuKor Group Zdeňka Richtera je zájem obrovský, avšak trochu ho zbržďuje finanční krize. Nyní, když se blíží předčasné volby, zájem trochu vzrostl a firma EuKor Group denně eviduje zhruba dvacet dotazů na šifrované volání.

Cena takového telefonu je několikanásobně vyšší než klasického

Speciální telefon nejdřív hlas nahraje, poté ho zašifruje a převede datovým kanálem. Rozklíčovat obsah hovoru umí zase jen autorizovaný šifrovací přístroj. Postup je celkem jednoduchý, ale takový mobil není vůbec levnou záležitostí a s těmi obyčejnými se dá jejich cena jen těžko srovnávat. „V České republice můžete koupit kolem deseti různých řešení, které se cenově pohybují od 20 tisíc až po 400 tisíc korun,“ upřesnil Schmidt.

V dnešní době si odposlouchávací zařízení může dovolit téměř každý, protože nejjednodušší štěnice se dají na internetu pořídit už za několik set korun. A tak jen za první pololetí letošního roku se prodalo skoro stejné množství šifrovacích telefonů jako za celý rok 2008. Společnost EuKor Group odhaduje, že v České republice se prodá řádově kolem tisíce šifrovaných telefonů ročně.