OKD nabírá 200 nových horníků

Ostrava – Důlní společnost Ostravsko-karvinské doly (OKD) obnovila kvůli nedostatku kvalifikovaných horníků nábor nových zaměstnanců. Těžební firma má v plánu doplnit stavy kvalifikovaných pracovníků v důlních provozech až dvěma sty dělníky. Nábor zaměstnanců musely OKD zastavit na konci loňského roku kvůli hospodářské krizi. Přednost mají zájemci s důlní kvalifikací.

„Ovšem pokud jde o příbuzný obor, jako je třeba elektrikář, zámečník nebo jiný, dotyčný člověk je mladý a bez zdravotních problémů a má zájem pracovat, pak dáváme šanci každému uchazeči,“ uvedl zástupce finanční a personální ředitelky OKD Libor Dürer.

Odbory nábor nových zaměstnanců také vítají, již dříve na nedostatek zkušených horníků upozorňovaly. Personální politiku OKD přesto kritizují. „V době, kdy se zdálo, že nebude odbyt, se začaly snižovat stavy a myslím, že vedení to s tím velmi přehnalo, zejména po profesní stránce,“ uvedl předseda odborů OKD Miroslav Syrový.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Doly opustilo v posledních měsících několik stovek zaměstnanců. Vedení ale namítá, že šlo především o odchody do důchodu a ze zdravotních důvodů.