Zemědělce ničí nízké ceny potravin

Praha - Ceny zemědělských produktů klesají, s tím přichází i zlevňování výrobků na pultech obchodů. Situace se zdá být výhodná pro nakupující, ne tak pro farmáře a zemědělce. V příštím roce by se české zemědělství poprvé od vstupu země do Evropské unie mohlo propadnout do čtyřmiliardové ztráty, přičemž ještě v loňském roce dosáhlo zisk 9,7 miliardy korun. Letos by zemědělci měli vydělat asi 2 miliardy korun.

„Krize přinesla změnu nákupního chování, lidé kupují levnější potraviny než dříve,“ vysvětlil v pořadu Otázky Václava Moravce viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek. I obchodní řetězce tedy nakupují to, co je pro ně nejvýhodnější a stále častěji sahají po levnějších zahraničních produktech. „Vstupem do Evropské unie přestal existovat dovoz a vývoz. Budeme se snažit prodávat to, co budou Češi chtít nakupovat,“ řekl Vyhnálek.

Nejhůře nízké ceny dopadají na české zemědělce. Zatímco ceny v obchodech klesly jen o čtyři procenta, farmářské ceny byly v prvním pololetí o 29 procent nižší. „Nejvíce prodělává mléko. Výkupní cena prolomila šestikorunovou hranici, ale náklad se pohybuje okolo osmi korun,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Ceny se zhroutily také u obilí – výkupní cena se pohybuje okolo 2700 korun za tunu, což je úroveň srovnatelná s dobou před rokem 1989.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR

„Já jsem český zemědělec a hájím české zájmy. Kdyby tu nebyl dobytek, nebyly by ani zelené plochy.“

Veleba: Česku hrozí slovenská cesta

„S těmito příjmy, co zemědělství má, jsme na začátku slovenské cesty. Zemědělci už tam nemají možnost financovat svou výrobu, tak je koupí zahraniční investor,“ stěžoval si Veleba. „Já nemám kouzelný proutek,“ reagoval ministr zemědělství Jakub Šebesta. Ministerstvo zemědělcům slíbilo, že o doplňkové platby sice nepřijdou, ale musí počítat s nižšími dotacemi. Původně měli zemědělci dostat asi 7 miliard korun. „O výši se bude rozhodovat v polovině září,“ dodal Šebesta.

Ministr zemědělství souhlasí s návrhem ministra financí Eduarda Janoty o zvýšení sazby DPH z 9 na 11 procent. Podle Petra Vyhnálka by se ale mohlo stát, že by se prodejní cena potravin i po zvýšení daně vůbec nezměnila. Se zvyšováním DPH nesouhlasí Jan Veleba. „Zvyšování DPH u potravin během krize je nebezpečné,“ zmínil Veleba.