České aerolinie silně krvácí, dozorčí rada se dnes pokusí o vzkříšení

Praha - Českým aeroliniím se nedaří zastavit prudký hospodářský pád. Jen za první pololetí nabraly ztrátu 1,8 miliardy korun, což je dvakrát horší výsledek, než vedení letecké společnosti čekalo. Dnes má dozorčí rada jednat o plánu, který by měl během 3 let postavit ČSA znovu na nohy. Pokud ho rada schválí, vedení by mohlo od podzimu zrušit dálkové spoje, postupně prodat až 3 letadla a propustit pětinu zaměstnanců.

Od začátku roku přišla společnost o téměř čtvrt milionu cestujících, což je meziročně 10procentní propad. „To znamená, že se ČSA nedaří nejenom udržet cestující ve svých letadlech, ale dokonce ztrácí i zisky z těch cestujících,“ uvedl analytik firmy Cyrrus Jan Procházka. Z problémů si ale český dopravce musí pomoci sám. Státní injekci by totiž Evropská unie nepovolila.

Jako reálná možnost se tedy jeví, že ČSA bude chtít své hospodaření vylepšit prodejem tří letadel. Navíc je ve hře nejen zrušení dálkových letů do severní Ameriky, ale i omezení těch evropských a propuštění až 860 lidí. „Je racionální a nutné zbavit se aktivit, které nejsou profitabilní,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. Spekuluje se i o tom, že pokud se nepodaří zlepšit hospodaření Českých aerolinií, o židli by mohl přijít generální ředitel Radomír Lašák.

Filip Gaspar, prezident Asociace pilotů

„Ta restrukturalizace je spíš řízená destrukce firmy.“

Nyní probíhá privatizace, i když zájemce je po odstoupení Air France-KLM jen jeden – konsorcium Travel Service a Unimex Group. „Pokud propad bude pokračovat a vyhlídky nebudou moc dobré, tak se dá očekávat, že hodnota privatizačního klání může být i jedna koruna,“ varoval Procházka. O tom, jestli České aerolinie prodá nebo ne, by měla vláda rozhodnout na začátku října. „Situace v ČSA ale není taková, že by jí šlo případným neúspěchem privatizace o život,“ uvedl náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Podle prvních odhadů by ztráta ČSA mohla na konci roku narůst na 2 až 2,4 miliardy korun.

Radomír Lašák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod