Lidovci navrhují dvojí sazbu daně z příjmu - 15 a 18 procent

Praha - KDU-ČSL představila svůj „ekonomicko-volební program“ - chce zavést dvě sazby daně z příjmu fyzických osob, konkrétně 15 a 18 procent. Vyšší sazbě by podléhali lidé s příjmem přesahujícím 600 000 korun ročně. Nyní platí jednotná patnáctiprocentní daň. Lidovci svou vizi opět směřovali na rodiny s dětmi. Navrhují zavést nový daňový bonus na děti až do 30 000 korun ročně. Na dnešním ekonomickém fóru to uvedl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Zároveň dodal, že návrhy neprohlubují deficit státního rozpočtu.

Dalším lidoveckým návrhem je znovuzavedení společného zdanění manželů a snížení slevy na daňového poplatníka, která je podle Svobody v současnosti příliš vysoká. Za rok 2008 sleva na poplatníka činila přes 24 800 korun.

KDU-ČSL navrhuje pro rodiny s dětmi nový daňový bonus od narození prvního dítěte. V případě jednoho dítěte by sleva činila 5 000 korun, v případě druhého dítěte 10 000 korun, u třetího 20 000 korun a u čtyř a více dětí 30 000 korun. „Rodina se třemi dětmi by si tak mohla odečíst z daní až 35 000 korun navíc,“ uvedl Svoboda. „Záleží nám na tom, aby rodiny s dětmi nebyly handicapovány oproti jiným skupinám obyvatelstva,“ dodal místopředseda strany Pavel Horák.

Svoboda: Lidovecké řešení je třeba pro úspěšnou důchodovou reformu, musíme ale přestat vymírat

Podle lidoveckého předsedy je takové řešení jednou z podmínek pro úspěšnou důchodovou reformu. „Musíme ale přestat vymírat,“ upozornil Svoboda. Za každé dítě by mohl rodič rovněž získat i slevu na odvody sociálního pojištění. Zároveň by děti, které již začaly vydělávat, mohly podle návrhů část platby pojištění poslat přímo svým rodičům.

Podle odborníků má ale i lidovecký program určité trhliny. Vyšší, tedy osmnáctiprocentní sazbu, by danilo jen 2 až 3 procent Čechů, kteří vydělávají víc než 50 tisíc měsíčně. Státní pokladna by si proto s příjmy nijak výrazně nepolepšila. Navíc chybí v předvolební kampani slib budoucího odpovědného hospodaření. „Těším se na to, až nějaká strana přijde se skutečně tvrdým řešením toho, že teď je recese, je legitimní se zadlužit a my to splatíme v momentě, kdy se vrátí růst do zemí Koruny české,“ glosoval účastník dnešního ekonomického fóra a člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček. 

Dále KDU-ČSL odmítá zvýšení daně z příjmu právnických osob, tedy firem. To například navrhují sociální demokraté. Neodmítají ovšem zvýšení spotřebních daní, zejména u tabáku, alkoholu a hazardních her. Lidovci rovněž chtějí zrušit problematické státní zakázky, mezi které řadí například i supertendr za 115 miliard korun na odstranění starých ekologických škod.

ČSSD je na podnikatele ještě přísnější

Také další politické strany již představily daňové návrhy. ČSSD navrhuje zvýšit daně pro právnické osoby na 21 procent, zavést daňovou progresi a sazbu 38 procent pro příjem nad 100 000 korun měsíčně, zavedení dědické daně a zvýšení stropu sociálního pojištění ze čtyřnásobku na šestinásobek. Sociální demokraté ale odmítají zvyšování nepřímých daní.

Naopak občanští demokraté zvyšování daní spíše odmítají. Zároveň navrhují, aby si částky, které zaměstnavatel poskytne zaměstnancům na zajištění péče o děti (například náklady na miniškolky a nový příspěvek na péči o děti) staly daňově uznatelnými náklady. ODS rovněž navrhuje, aby bylo možné výdaje, které budou rodiče mít se zajištěním péče o děti mimo veřejná předškolní zařízení, odečíst z daní.

Komunisté navrhují úplnou reformu systému včetně obnovení daňové progrese u fyzických osob a nahrazení daně z příjmu právnických osob daní z obratu. U daní z příjmu fyzických osob strana navrhuje pět daňových pásem, přičemž lidé s příjmem do 12 500 měsíčně by platili jen devět procent, naopak lidé s příjmy nad 83 500 měsíčně 40 procent. KSČM chce dále snížit zvýhodněnou sazbu DPH z devíti na pět procent a prosadit v EU výjimku, aby mohla být zavedena třetí, nulová sazba DPH na základní potraviny.

  • Cyril Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1066/106547.jpg
  • Důchodci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/867/86638.jpg
  • Mateřská školka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9632.jpg