Lumius může ovládnout Českomoravskou energetickou

Brno - Firma Lumius, obchodník s elektřinou a plynem, smí koupit většinový podíl ve společnosti Českomoravská energetická (ČME), rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ÚOHS se zabývá i fúzí, v níž se chtějí spojit elektrárenská společnost ČEZ a právě Lumius. O této fúzi zatím nerozhodl. Spojení firem Lumius a Českomoravská energetická povolil bez podmínek, podotkl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

V budoucnu by se Lumius mohl spojit s elektrárenskou společností ČEZ. Fúzi nyní posuzuje ÚOHS. ČEZ má od června zástavní právo k stoprocentnímu obchodnímu podílu společnosti Lumius ve výši deseti milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí společnosti ČEZ Evy Novákové souvisí zástavní právo se zajištěním kreditního rizika skupiny ČEZ.

K odběratelům elektrické energie od firmy Lumius patří Správa Pražského hradu, Národní divadlo, Krajská nemocnice Liberec, Saint-Gobain Vertex, Iveco Czech Republic, nošovický Hyundai, ministerstvo zdravotnictví a mimo jiné i ÚOHS a další.

V prvním pololetí dodal Lumius svým zákazníkům přibližně 900 gigawatthodin elektřiny a 730,6 GWh plynu v celkové hodnotě téměř tři miliardy korun. Tržby tak meziročně vzrostly o tři pětiny. Hrubý zisk společnosti se ale snížil, byl 5,82 milionu korun, což znamená meziroční pokles o 23,14 milionu.

Lumius dodává elektřinu konečným zákazníkům v ČR, na Slovensku a v Polsku. Portfolio firmy Lumius převzetím ČME narostlo zhruba o deset procent, a firma se tak zařadila mezi největší dodavatele elektrické energie v Česku.  Společnost Lumius vznikla v roce 2002 a jejím jediným vlastníkem je Pavel Miklas z Frýdecko-Místecka. To, že Lumius v ČME od května vlastní většinový podíl 89 procent, oznámila firma již dříve. Cenu transakce neuvedla. V červnu nový majitel na valné hromadě vyměnil část dozorčí rady a představenstva ČME.

Vydáno pod