Pěstitelé začínají s očekávanou sklizní chmele

Kokory (Olomoucko) – Zemědělská družstva v celé České republice začínají po žních s očekávanou sklizní chmele. Jednou z lokalit, kde mají v těchto dnech napilno, jsou také Kokory na Olomoucku. Podle tamějších pěstitelů má být letošní úroda nadprůměrná a očekává se také vysoká kvalita chmele. Sklizeň tradičně nabízí také pracovní příležitost pro stovky studentů, kteří se většinou na chmelnice každoročně vracejí. O chmelové brigády je navíc kvůli ekonomické krizi mnohem vyšší zájem než v předchozích letech.

V Kokorách se pěstuje chmel na více než 160 hektarech půdy. S úrodou jsou zde spokojeni i navzdory silným bouřkám, které na konci července poničily část zemědělské půdy. „Bouřky nám postupně shodily osmnáct hektarů konstrukcí s chmelem, tam jsou ty škody nenahraditelné, ale musíme se s tím vypořádat,“ říká předseda místního zemědělského družstva Vladimír Lichnovský.

Podle Svazu pěstitelů chmele měla být letos podle původních očekávání mimořádně úspěšná sezóna, právě kvůli četným bouřkám však zhodnocení úrody bude záviset na konkrétních lokalitách.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

O chmelové brigády je kvůli krizi větší zájem

Sklizeň chmele již tradičně láká brigádníky z řad studentů. V Kokorách přijali na prázdniny až stovku pracovníků. „Letos je o brigády na chmel obrovský zájem, je to dáno asi ekonomickou situací studentů, tak jsme museli některé odříkat,“ popisuje Lichnovský.

V Kokorách letos sklidí až 230 tun chmele. Jeho kvalitu a cenu určí odborníci až po ukončení sběrů. Sklizeň potrvá až do poloviny září. Český chmel poté putuje většinou na zahraniční trhy.

Zpracování chmele
Zdroj: ČT24